GİS Kanaması Tanısı Alan Hastalardan Ölçülen Serum Copeptin Düzeyinin Hastaların Hemorajik Şok Evresi ve Replasman İhtiyacı ile Korelasyonunun Değerlendirilmesi


Çalbay A. (Yürütücü), Albayrak B., Bayramoğlu A., Öztürk N., Akgöl Gür S. T., Çalbay M. M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2023
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2024

Proje Özeti

Gastrointestinal (GİS) kanama, yüksek hasta morbiditesi ve tıbbi bakım maliyetleriyle sonuçlanan yaygın bir tıbbi durumdur. Hastalığın erken tanısı ve özellikle zamanında yapılan endoskopik girişim, mortalite ve morbidite oranlarını olumlu yönde etkileyebilir ve hastalığın takibinde görülen komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Arka hipofizde depolanan bir nöropeptid olan arginin vazopressin (AVP), şok sırasında vazomotor tonusun korunması için gereklidir ve adrenerjik olmayan yolaklar yoluyla vazokonstriksiyonu destekler . Vücut akut ve yaşamı tehdit eden hastalıklara anında AVP ve kopeptin salınımı ile yanıt verir. Hemorajik şok sırasında, hayvan modelleri AVP depolarının %10-20'sinin hızlı bir şekilde salındığını ve akut olarak dolaşımdaki seviyelerde belirgin bir artış olduğunu göstermektedir.

Kopeptin konsantrasyonları hem sağlıklı gönüllülerde hem de kritik hastalarda vazopressin düzeyleriyle ilişkilidir. Kopeptin ölçümü az miktarda plazma veya serum gerektirir ve 20-30 dakikada tamamlanabilir.

Biz bu çalışma ile Acil Servise ve Gastroenteroloji Kliniğine başvurup GİS kanama tanısı alan  hastalardan ölçülen kan Copeptin düzeyinin hastaların hemorajik şok evresi ile uyumunu ve kan-sıvı replasman ihtiyacı ile korelasyonunu belirleyebilmeyi amaçlamaktayız. Replasman ihtiyacı olan hastaları önceden belirleyebilmeyi, hastane öncesinde triajını doğru yaparak tedavisini alabileceği en uygun merkeze yönlendirebilmeyi hedeflemekteyiz. Hastaların hemorajik şok evresini belirleyebilmemizde yardımcı olacak bir laboratuar değerine ulaşabilmek amaçlanmaktadır. Şok evresini görerek değerlendiremediğimiz transfer hastaları için transfer yapılan merkezdeki kan merkezinin hazırlıklı olmasını sağlayarak hastanın ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerine daha hızlı erişimini sağlayabilmek hedeflenmektedir.

Tek merkezli, gözlemsel, prospektif bir çalışma olacaktır. Dokuz ay sürmesi planlanan çalışmaya 90 kişi alınacaktır. Yapılacak istatistiksel değerlendirme ile proje amacına paralel olarak GİS kanama tanısı alan hastalardan alınan Copeptin düzeylerinin hastaların hemorajik şok evreleri ile korelasyonu ve replasman ihtiyaçlarına olan korelasyonu ile ilgili veriler elde edilecektir.