ERZTO45 ve ERZNR101 barbunya fasulye tüketimi için ERZTO48 ve ERZTO43 taze fasulye tüketimi için çeşit tescili


Creative Commons License

YILDIRIM E. (Yürütücü), KUL R.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2022

Proje Özeti

Bu projede, daha önce Raziye KUL’un tez çalışması kapsamında Erzurum yöresinde yetiştiriciliği yapılan ve tüketilen yerel fasulye ve barbunya popülasyonlarının tarımsal özellikler bakımından seleksiyonu ile ümitvar olduğu tespit edilmiş fasulye ve barbunya genotiplerinin çeşit olarak tescillenmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamında 2016-2019 yılları arasında yürütülen ve teksel seleksiyon çalışmaları neticesinde seçilen 4 ümitvar genotipin [ERZ-TO-43 (EYİCE), ERZ-TO-48 (ERTAN) kodlu taze fasulye ve ERZ-TO-45 (HUMA), ERZ-NR-101 (RAZIYE) kodlu barbunya] çeşit tescil başvurusu gerçekleştirilmiştir. Birimimiz adına Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne yaptığımız başvuru neticesinde “EYİCE” çeşit aday ismi ile başvurusu yapılan taze fasulye genotipinin farklı, yeknesak ve durulmuş (FYD) olduğu iki yıllık deneme ve araştırmalar neticesinde tescillenmiştir. Bununla birlikte diğer çeşit adaylarının FYD testleri, yıllar arasında görülen farklı sonuçlar nedeniyle bir yıl uzatılarak 3. yılda da deneme ve araştırmalara devam edilecektir.

Bu proje desteği sayesinde tescil edilen çeşitler fasulye ve barbunyada yapılacak ıslah çalışmalarında fayda sağlayabileceği gibi Türk tarımının ve yöre üreticisinin hizmetine sunularak ekonomik olarak doğrudan katkı sağlayabilecektir.