Gençlik Mimari Mirasını Tanıyor


Creative Commons License

Kızılelma S. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2022
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti

Hedef kitlenin ‘lise öğrencileri’ olarak belirlendiği "Gençlik Mimari Mirasını Tanıyor" isimli proje kapsamında, mimari miraslarımızdan birisi olan Ayasofya’nın Erzurum Pasinler ilçesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki proje sınıflarından (10 – A) birisinde tanıtılması amaçlanmaktadır. Projenin uygulanacağı çalışma grubu, lise yönetimi ve proje yürütücüsünün ortak kanısıyla derslerinde başarılı, farklı fikirlere açık, yapı sunumunun sonrasında faydalı geri dönüşler alınabileceği düşünülen öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilere yapılan sunum, Ayasofya’nın mimari özelliklerini, tarihsel – mekânsal ve işlevsel dönüşümünü ele almaktadır.

Projenin yürütüldüğü okul proje okulu olup birçok farklı duyarlılık projesinin hayata geçirildiği bir lisedir. Fen ve sosyal bilimlerin yanında dini alan eğitimleri de lisenin programında yer almaktadır. Çok yönlü bir eğitim yaklaşımıyla geliştirilen bu öğrencilerin, mimarlık birikimlerini artırarak onlara yeni bir bakış açısı kazandırılmak hedeflenmiştir. Yapının günümüzdeki son işlevi göz önünde bulundurularak "Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi Mimari Özellikleri ve Dönemsel Değişimler" başlığıyla ele alınan seminer sunum çalışması aşağıda belirtilen içeriklerden meydana gelmektedir:

·         Mimari planlar, 3 boyutlu görseller üzerinden, lise seviyesine indirgenecek biçimde tasarlanan şemalarla oluşturulan bir sunum,

·         Tüm çalışmanın girdi, veri ve sonuçlarını içeren 70*100 boyutlarında görsel ağırlıklı bir sergi paftası (projenin sunulduğu gün lisede tanıtımı yapılmış ve sunumun yapıldığı mekân girişine, çalışmanın tanıtılması ve daha çok kişiye ulaşması adına konumlandırılmıştır),

·         Proje sunumu sonrasında hazırlanmış 5 adet soruyu bilen öğrencilere takdim edilmek üzere hediyeler,

Projenin en önemli aşaması ve sonuç çıktısı olarak görülen kısım, öğrencilere sunum başlamadan önce dağıtılan boş kağıtlara, onlar tarafından alınan notlar, çizilen şemalar ve proje yürütücüsüne (proje işleyişine) yönelik dönüşler olmuştur.

Bu proje Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından desteklenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Mimari mirası tanıma, kültürel miras, mimarlık, Ayasofya, dönemsel değişimler