ŞENGÜL M. (Yürütücü), KOTANCILAR H. G.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada tüketici
davranışları değişim göstermiştir. Tüketiciler değişik katkılarla takviye
edilmiş, sağlıklı ve raf ömrü daha yüksek ürünlere yönelmişlerdir. Bu
davranışlar, üreticileri de depolanma kabiliyeti yüksek gıdaları daha
sağlıklı katkılarla zenginleştirmeye itmiştir. Makarna, kökeni M. Ö. 1. yüzyıla dayanan
depolanma kabiliyeti yüksek geleneksel bir üründür. Besinsel değeri, duyusal
özellikleri, ucuz olması ve kolay hazırlanılması nedeniyle günümüze kadar
birçok ülkede tüketiciler tarafından kabul görmüştür. Makarna, genellikle,
yüksek karbonhidrat içeriği, düşük glisemik indeksi ile yüksek enerji kaynağı
olarak tüketilen bir üründür. Günümüzde tüketicilerde giderek artan sağlıklı
ve temiz içerik kaygısı, besleyici profilini arttırmak veya fonksiyonel
özelliklerini iyileştirmek için makarnaya çeşitli sağlıklı içeriklerin katkı
maddesi olarak eklenmesini sağlamıştır. Besleyiciliği ve avantajları ile
makarna antioksidanlar için potansiyel bir taşıyıcı olma özelliğindedir
(Sozer, 2009). Antosiyaninlerin, tıbbi terapötik
aktiviteleri, kronik hastalıklara karşı güçlü antioksidan aktiviteleri ve
besleyiciliği gibi olumlu özellikleri dolayısıyla birçok araştırmaya konu
olmuştur. Antosiyanin kullanımının vücudun bağışıklık sistemine olumlu
etkileri olduğunu keşfetmişlerdir. Antioksidatif içeriklerin oksidasyonu
engelleyerek vücudumuzda hastalığa sebebiyet veren serbest radikalleri
azalttığı gözlemlenmiştir (Martin et al. 2017). Antosiyaninlerin aynı
zamanda diyabetis mellitus ve kanser gibi bağışıklık sistemi hastalıklarına
karşı güçlü önleyici etkilere sahip oldukları bilinmektedir. Bunlar gibi
birçok yararlı sağlık etkileri dolayısıyla gıda sektöründe doğal gıda
renklendiricileri veya katkı maddesi olarak kullanılmaktadır (Shipp and
Abdel-Aal 2010). Bu projenin temel amacı; Siyah Havuç/Yaban
Mersini ile %0 ila 15 oranlarında zenginleştirilmiş makarna üretip, üretilen
makarnanın pişme süresinin antioksidan seviyesi üzerindeki değişimini
incelemektir. Üretilecek makarnaların antioksidatif kapasitesinin yüksek
duyusal testlerden yüksek sonuçlar alan kaliteli bir makarna olması
hedeflenmektedir.
Proje
sonucunda üretilen makarnanın yüksek besleyici değere sahip olması, içeriği
sayesinde piyasadaki ürünlere ek, tavsiye edilebilir alternatif bir ürünün
alt yapısını oluşturması ve potansiyel tüketiciler tarafından kabul
edilebilir seviyede olması beklenmektedir. Ayrıca bu çalışmamız fabrikalara
rengi ve içeriği ile ar-ge ürünü tavsiyesi niteliğindedir.
|