Açık Kalp Cerrahisinde Klasik Median Sternotomi Cilt İnsizyonunun Paramedian Flep Cilt İnsizyon Tekniği İle Karşılaştırılması


Creative Commons License

ÇALIK E. (Yürütücü), OLĞUN A., SÖNMEZ E., USTA H., ARSLAN Ü.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2023
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2024

Proje Özeti

Median sternotomi (MS) açık kalp ameliyatlarının klasik açma tekniğidir. Cilt insizyonu sternumun ortasından yapılan kemik insizyonunun izdüşümü şeklinde yapılır. Paramedian flep cilt insizyonunda ise, sternum kemik insizyonunun yaklaşık 2-3 cm lateralinden bir cilt insizyonu yapılmakta ve cilt, ciltaltı dokusuyla flep şeklinde kaldırılmaktadır. Bu şekildeki flep tarzı insizyonla yara iyileşmesinin daha hızlı olacağını ve enfeksiyonlara karşı daha iyi bir korunma sağlanacağını düşünerek, paramedian flep cilt insizyonunun etkinliğini, klasik median cilt insizyonu ile karşılaştırarak belirlemeyi amaçladık.

Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde, Mayıs- Eylül 2023 tarihleri arasında, klasik median sternotomi ile açık kalp ameliyatı geçiren 90 hasta, klasik median cilt insizyonu ve paramedian flep cilt insizyonu yapılacak şekilde randomize edilip iki gruba ayırıldı. Her iki gruptaki 45 hastanın verileri prospektif olarak kayıt edildi ve hastalar taburculuk sonrası birinci hafta, birinci ve üçüncü ay kontrol edildiler. Takiplerde hastaların fizik muayeneleri yapılıp yara yerleri, sternum kemik iyileşme süreçleri değerlendirildi; radyolojik ve laboratuvar incelemeleriyle enfeksiyon durumları kontrol edildi.

Hastaların ortalama yaşları 60,39±11,34 (23-80) idi ve 24’ü (%26,7) kadındı. İki grup hastalarının demografik ve klinik özellikleri ve açık kalp ameliyat türleri benzerdi. Postoperatif dönemde paramedian gruptaki 5 hastaya CPR uygulandı (p=0.023). Paramedian grupta 5 (%11.1), kontrol grubunda 2 (%4.4) hastaya cerrahi revizyon için re-sternotomi yapıldı (p=0.238). Paramedian grupta 3 (%6.7), kontrol grubunda 9 (%20) hastada cilt enfeksiyonu gözlendi (p=0.063). Keloit oluşumu kontrol grubunda 9 (%20), paramedian grupta 4 (%8.9) hastada gelişti (p=0.134).

Paramedian flep cilt insizyonunun yara ve kemik iyileşmesini hızlandırdığı, enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı ve keloit oluşumunu azalttığı bu çalışma ile gösterilmiştir. Bu insizyonun cilt bütünlüğünün hızlıca sağlanması ve enfeksiyonlara bariyer olması açısından etkili ve güvenli olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Açık kalp cerrahisi, median sternotomi, flep cilt insizyonu.