Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Buzağı Kayıpları ve Ülke Ekonomisi Üzerine Etkileri


Creative Commons License

Avcıoğlu Ü. (Yürütücü), Aksoy A., Aktaş M. S., Tunç M. A.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2021 - 2022

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2021
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2022

Proje Özeti

Sütçü sığır işletmelerinde buzağı elde edilmesi ve sağlıklı bir şekilde büyütülerek sektöre kazandırılması, işletmenin ekonomik sürdürülebilirliği açısından son derece önemlidir. Buzağılar, işletmedeki sürünün devamlılığını sağlaması yanında bölge ve ülke hayvancılığının da geleceğinin teminatıdır. Bu çalışma ile ülkemizde süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı kayıpları ve ülke ekonomisi üzerine etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini, ülke genelini temsil edebilecek Balıkesir, İzmir, Konya, Adana, Samsun, Diyarbakır ve Erzurum illerinde süt sığırcılığı yapan işletmelerle yüz yüze yapılan anketler oluşturmuştur. Bu işletmelere ait sığır ve işletme sayıları TUİK’ten alınmış olup İl Tarım ve Orman Müdürlükleri Veteriner Bilgi Sistemi’nden alınan sayılarla da desteklenmiştir.

Türkiye’de, iki yaş ve üstü dişi sığırlarda buzağı kayıplarının belirlenmesi amacıyla kayıplar beş aşamada tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunlar gebe kalamayan hayvanlar, gebe kalıp düşük yapan hayvanlar, doğum esnasında meydana gelen kayıplar, 0-6 ay içerisinde meydana gelen buzağı kayıpları ve toplam kayıplar olarak kategorilere ayrılmıştır. Belirtilen kayıplar ile işletmecinin ve işletmenin sosyodemografik karakteristik özellikleri arasındaki istatistiksel ilişki kesirli probit modeli kullanılarak belirlenmiştir. Ülkemiz yedi coğrafik bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeler içinde her bir bölgeden büyük baş hayvan sayısı en fazla olan bir il seçilmiştir. İllerin seçiminde büyükbaş hayvan birimi cinsinden hayvan sayısı dikkate alınmıştır. Balıkesir, İzmir, Konya, Adana, Samsun, Diyarbakır ve Erzurum illerinde anket yapılan ilçelerin seçiminde ise ilçelere ait hayvan varlığı, işletme başına düşen hayvan yoğunluğu ve coğrafik yapı dikkate alınarak seçim yapılmıştır. Bu ilçelerin amaca uygun olup olmadıklarını tespit etmek amacıyla Tarım il ve ilçe müdürlükleri ve Ziraat Odaları Birliklerindeki yetkililerin görüşleri alınarak anket uygulanacak ilçeler kesinleştirilmiştir. Bu şekilde illeri temsil edebilecek 3’er ilçe araştırma alanı olarak seçilmiştir. Araştırmada populasyondaki farklı kapasitelere sahip işletmelerin yeterince temsil edilmesini sağlamak amacıyla tabakalı örnekleme metodu kullanılmıştır.

Çalışma sonucunda; Doğu Anadolu Bölgesini temsilen referans değişken olarak ele alınan Erzurum ili süt sığırcılığı işletmelerindeki toplam buzağı kayıplarına kıyasla diğer illere ait süt sığırcılığı işletmelerindeki buzağı kayıplarının daha düşük olduğu görülmüştür.Ayrıca buzağı kaybına neden olan faktörlerin şiddet dereceleri şu şekilde belirlenmiştir.Gebe kalamama kaynaklı buzağı kayıpları (Fertilite) %9,60 ile ilk sırada yer alırken, 0-6 ay arası hastalık vb. nedenlerle ölüm vakası kaynaklı kayıplar %6,69 ile ikinci sırada, atık(düşük) kaynaklı kayıplar %3,65 ile üçünü sırada, doğum esnasındaki kayıplar ise %0,97 ile son sırda yer almıştır.

Tüm faktörlerin toplam etkisi neticesinde hesaplanan toplam buzağı kayıp oranı ise %19,27 olarak tesbit edilmiştir. Türkiye’de 2021 TÜİK verilerine göre doğurma kabiliyetine sahip iki yaş ve üzeri dişi sığır varlığı 7.789.911 baştır. Ülke genelinde toplam buzağı kayıp oranının %19,27 olduğu düşünüldüğünde yaklaşık 1.501.116 baş buzağının yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı kaybedildiği ve ekonomiye kazandırılmadığı söylenebilir. Buzağı fiyatları ırk, cinsiyet ve yaşa göre değişiklik göstermektedir.2022 yılı piyasa koşulları dikkate alındığında ortalama bir buzağının enaz 10.000 TL olduğu değerlendirildiğinde ülke genelinde yıllık buzağı kaybı kaynaklı ekonomik kaybın yaklaşık 15.011.160.000 TL (811.414.054 USD Doları) olduğu söylenebilir. Bu sonuçlar ışığında ülkemiz süt sığırcılığı işletmelerindeki buzağı kayıp oranının bilinenin bir hayli üstünde olduğu tespit edilmiştir.