Güvenalp Z. (Yürütücü), Özbek H.
TÜBİTAK Projesi, 2018 - 2020
Bu proje kapsamında, geleneksel
olarak halk tıbbında antidiyabetik olarak kullanılan Elaeagnus angustifolia L. bitkisinin yaprakları ve Paliurus spina-christi Miller bitkisinin
meyveleri toplanmış, uygun şartlarda kurutulmuş ve toz edilerek % 70’lik metanol
ekstreleri hazırlanmıştır. Ardından, ana ekstrelerden farklı polaritedeki
çözücülerle (n-hekzan, diklorometan,
etil asetat ve n-butanol) alt
ekstreleri hazırlanarak, ekstrelerin in
vitro α-glukozidaz ve α-amilaz inhibitör etkileri tespit
edilmiştir. E. angustifolia
yapraklarının etil asetat ekstresi
0.0912 mg/ml IC50 değeriyle, P.
spina-christi meyvelerinin n-hekzan
ekstresi 0.4502 mg/ml, kloroform ekstresi 0.7971 mg/ml IC50 değerleriyle
akarbozdan (IC50 = 4.0129
mg/ml) çok daha güçlü α-glukozidaz
inhibitör etki göstermiştir. α-Glukozidaz
inhibitör aktivite tayininde en etkili olduğu görülen bu alt ekstrelerden kromatografik
yöntemlerle yapılan izolasyon sonucunda; E.
angustifolia’nın etil asetat ekstresinden 8 flavonol glikoziti; EAE-1: Kemferol-3-O-(6''-trans-p-kumaroil)-β-D-glukopiranozit, EAE-2: İzoramnetin-3-O-β-D-galaktopiranozil-7-O-[2,6-dimetil-6-hidroksi-2,7-oktadienoil-(1→4)]-α-L-ramnopiranozit, EAE-3b: İzoramnetin-3-O-β-D-galaktopiranozit, EAE-4: Kemferol-3-O-β-D-glukopiranozit, EAE-5: İzoramnetin-3-O-α-L-ramnopiranozil-(1→6)-β-D-galaktopiranozit-7-O-[2,6-dimetil-6-hidroksi-2,7-oktadienoil-(1→3)]-α-L-ramnopiranozit, EAE-6: İzoramnetin-3-O-[6'''-O-trans-feruloil-β-D-galaktopiranozil-(1→2)]-β-D-glukopiranozit-7-O-[2,6-dimetil-6-hidroksi-2,7-oktadienoil-(1→3)]-α-L-ramnopiranozit, EAE-7: İzoramnetin-3-O-[β-D-galaktopiranozil-(1→2)-β-D-glukopiranozil(1→2)]-β-D-glukopiranozil-7-O-[2,6-dimetil-6-hidroksi-2,7-oktadienoil-(1→2)]-β-D-galaktopiranozil-(1→3)-α-L-ramnopiranozit ve n-butanol ekstresinden 1 flavonol
glikoziti; EAB-1: İzoramnetin-3-O-β-D-galaktopiranozil-7-O-α-L-ramnopiranozit; P.spina christi’nin n-hekzan
ve kloroform ekstrelerinden 3 triterpen PSC-1: Lupeol, PSC-3a: Betulinik asit,
PSC-3b: Betulin; 1 sterol PSC-2:
β-Sitosterol elde
edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları 1D ve 2D NMR ve Kütle
spektroskopi yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Bu bileşiklerin α-glukozidaz ve α-amilaz inhibitör etkileri moleküler docking yöntemi ile incelenmiş,
bağlanma enerjileri hesaplanmış ve antidiyabetik etkileri in vitro yöntemlerle tayin edilmiştir. α-Glukozidaz inhibisyonunda, akarboza (IC50 = 4.0129 mg/ml) karşı; E. angustifolia’nın etkili bileşiği 1.263 mg/ml IC50
değeriyle kemferol-3-O-(6''-trans-p-kumaroil)-β-D-glukopiranozit (EAE-1), P.spina christi’nin etkili bileşiği 0.111 IC50 değeriyle betulin ve betulinik
asit karışımı olmuştur.
Her bitkinin etkiden
sorumlu olabilecek maddelerinin ana ekstrelerdeki miktarları HPLC ile
belirlenmiştir. Sonuç olarak, halk arasında antidiyabetik amaçla kullanılan
bitkilerden bu iki türün etkisi bilimsel olarak valide edilmiş, etkili maddeler
tespit edilmiştir.