AVS - Büyük Veri Varlık Yönetimi Sistemi


ÖZPOLAT Ö. F. (Yürütücü), KESKİN A., AKKAYA G., KAŞALİ K., KARA İ., KOTAN K., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - Devam Ediyor

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2023
  • Bitiş Tarihi: Devam Ediyor

Proje Özeti

Büyük Veri için Ara Katman Yapılandırılması, Atatürk Üniversitesi’nde yer alan dijital kaynaklar için bir kök dizin veri eşleştirme kaynağı olarak planlanmıştır. Kurum bünyesinde kayıt yürüten dijital kaynaklar (ÜBYS, ÖBS vb.) eşsiz veri işaretleyicilerini (benzersiz tanımlayıcı veya ID) ortak bir değerde tutmazlar. Örneğin; ÜBYS sisteminde Rektörlük biriminin ID değeri 5 iken ÖBS sisteminde bu değer 445 gibi tamamen farklı olmaktadır. Ortak arayüz, veri merkezi veya yönetim sistemi hazırlamak için en temel gereksinim ise bu değerlerin birbirine dönüştürülmesidir. Mevcut dijital sistemlerde yer alan kayıtların benzersiz tanımlayıcı (ID) değerlerinin birbirine dönüştürülmesini sağlamak üzere planlanan Büyük Veri için Ara Katman Yapılandırılması projesi, bir dijital köprüdür ve proje kapsamında birbirine eşitlenmesi için köprüye dahil edilecek sistemler, ilk faz için ÜBYS, ÖBS, AVESİS (BAP, DAP, vd..), çevrimiçi portal olacaktır.


Günümüzde kurumların kaynak yönetimi kararlarının alımlarında karşılaştıkları sorunlar arasında “bilgi” eksikliği önemli bir etkiye sahiptir. Kurumlarda üretilen ve işlenen tüm verilerin anlamlı ve işlevsel bağlantılara sahip olması ve ortaya çıkarılması gerekmektedir. Atatürk Üniversitesi 2021 yılından itibaren dijital sistemlerini ortak bir yapıya kavuşturmayı ve güvenlik zincirinde gerçekleşebilecek zayıf halka riskini azaltmayı planlamaktadır. Bu kapsamda Merkezi Veri Tabanı, Varlık Yönetim Sistemi gibi ortak havuz projeleri üzerinde çalışmaktadır.


Ortak havuz projelerinde duyulacak ilk gereksinim ve maliyetin büyük çoğunluğu verilerin eşitlenmesidir. Her sistem kendi bünyesinde birimler ve kişiler için benzersiz tanımlayıcı değerler üretmektedir ve bu değerlerin eşitlenmesi için bir sistemde yer alan kaydın diğer sistemdeki karşılığının mevcut olması gerekir.


Büyük Veri için Ara Katman Yapılandırılması projesinin amacı kurum bünyesinde yer alan birimler için de tekil ve eşsiz birer kimlik numarası üretmek ve bu değerin diğer bir sistemdeki karşılığını sağlayabilmektedir. Mevcut sistemler üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmasına veya müdahale edilmesine gerek yoktur. 


Büyük Veri için Ara Katman Yapılandırılması projesi,

  • 1. Mevcut birimlerin farklı sistemlerdeki benzersiz kimliklerini tekilleştirerek, geliştirilmesi planlanan ve mevcutta geliştirilen projeler için tutarlı bir veri kümesi sağlaması,
  • 2. Karmaşık ve gereksiz veri tekrarının ortadan kalkması,
  • 3. Geliştirilecek olan projelerin, proje sürelerini olumlu yönde etkilemesi,
  • 4. Veriler üzerinde ölçülebilir ve sürdürülebilir denetim araçlarını elde etmesi,
  • 5. Senkronizasyonun sağlanması için varlık ilişkisinin ortaya çıkarılması,
  • 6. Başta üniversiteler olmak üzere büyük ölçekli kurumlar için örnek teşkil etmesi projenin özgün değerini net bir şekilde ortaya koymaktadır.


Varlık ilişkisinin ortaya çıkarılması için birden fazla ilişkiye tabi tutulacak sistem olması gerekmektedir. Kurumda öğrenci, personel ve birim boyutunda birçok sistem yer almaktadır. Bu sistemler, varlık ilişkisinin ortaya çıkarılmasında kullanılacaktır. Üniversitemizde “Büyük Veri Yönetim Ofisi” bünyesinde sistem geliştirme süreci gerçekleştirilecektir. Birim projenin geliştirilmesinde yeterliliğe sahiptir.