Erzurum Oltu İlçesinde buluna üniverite öğrncileri ve diğer okul çağındaki öğrenci gruplarında süt içme alışkanlık farkındalığının oluşturulması


Creative Commons License

ÖZDEMİR C. (Yürütücü), GÜNEY İ., BULUT H., DURMUŞ M., KÜÇÜK E. N., ZEYDAN D., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2020

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2019
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2020

Proje Özeti

Ülkemizde içme süt tüketiminin yaygınlaşması ve artırılması için özel çaba gösterilmelidir. Bu toplumumuzda sorumlu olduğumuz bireylere karşı sosyal ve vicdani bir sorumluluktur. Özellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde süt içme alışkanlığının kazanılmasına özen gösterilmeli, çocuk ve gençler her gün önerilen miktarlarda süt tüketmeleri için teşvik edilmelidirler.İleri dönemlerde edindiğimiz alışkanlıkların temelinde çocukluk dönemindeki kazanımlarımız etkili olmaktadır. Çünkü yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı da bu dönemlerde kazanılmaktadır. Sağlıklı nesiller için süt tüketiminin eğitim çağının her dönemindeki çocukların, gençlerin ve hem de yetişkinlerin hayatının bir parçası haline gelmesi çok önemlidir. Eğitim çağı, insanların zihinsel ve fiziksel anlamda geliştiği, hayat boyu edindiği ve beraberinde götürdüğü davranışlarla tanıştığı bir çağdır. Çocuklarımızın daha az hastalanması ve özellikle yaşlılık dönemlerinde geçerli olmak üzere önlenebilir kemik hastalıklarının bugünden itibaren başlanılacak dengeli ve sağlıklı beslenme ile önlenebilmesi gibi sebeplerle içme sütü tüketimi ön plana çıkmaktadır. Üniversite ve okul çağındaki öğrenciler arasında duyarlılık oluşturarak süt tüketim bilincini artırılması planlanmaktadır. . Özellikle ilerleme hızıyla çağımızın en büyük salgın tehditlerinden biri kabul edilen obezite ile mücadele ve dengeli beslenen bir toplum bilincinin oluşmasını sağlama hedeflenmektedir. Yarının Türkiye’sinin temsilcileri çocuklarımızın ve gelecek kuşaklarımızın da sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi konusunda farklı grup öğrenciler arasında farkındalık ve bilinç yaratmak, sorumluluk aşılamaktır. Dolayısıyla bu proje sadece dengeli ve sağlıklı beslenme için değil, Türkiye’nin geleceği için yapılan bir kampanyadır. Bu vesile Ülkemizde çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlığının korunması ve geliştirilmesi önceliklerimiz arasında yer alacaktır. Oltu’da bulunan bir grup üniversite, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilere uygulamalı olarak konferanslar verilecektir. Konferanslar yaklaşık 500 öğrenciyi kapsayacaktır. Her konferans sonunda öğrencilere süt dağıtımı yapılarak konferans öncesi ilanlar asılarak, broşürler ve hediyeler dağıtılacaktır. Bununla birlikte öğrencilerin beslenme alışkanlıkları ve süt tüketimi ile ilgili anketlerin yapılacaktır.