Domates üretiminde enerji verimliliğinin iyileştirilmesi Veri Zarflama Analizi yaklaşımı


Creative Commons License

KÜLEKÇİ M. (Yürütücü), PEHLİVAN A., SARI M. M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2018

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2017
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2018

Proje Özeti

Sürdürülebilir tarımsal üretim için gerekli şartlardan birisi tarımdaki enerjinin etkin kullanımıdır. Bu çalışmada Tokat ili’ndeki açıkta domates yetiştiren işletmelerin enerji kullanımına göre ölçek etkinliklerini ve teknik etkinliklerini veri zarflama analizini kullanarak belirlemek ve iyileştirilmesi için gerekli önerilerin sunulması amaçlanmaktadır. Bu amaçla İncelenecek olan işletmelerin belirlenmesinde basit tesadüfi örnekleme yönteme göre belirlenen ve Tokat ili Pazar ilçesinde açıkta domates yetiştiren 113 işletme ele alınmıştır. Yapılan analiz sonunda işletmelerin girdi enerjilerinin ortalama olarak teknik, saf teknik ve ölçek etkinlikleri sırasıyla 0,71, 0,91 ve 0,78 olarak hesaplanmıştır. İşletmelerin üretim miktarını değiştirmeksizin girdi enerjilerinde 4232,93 MJ/ha’lık bir tasarrufla (%11,9) etkinliğin sağlanabileceği belirlenmiştir. Buna göre bu tasarruf miktarı içerisinde en yüksek paya %53,61 ile dizel yakıt, %29,86 ile kimyasal gübre ve %8,72 ile makine girdi enerjileri sahiptir. Bunun için çiftçilere gerek üretim ve gerekse makine kullanım teknikleri konusunda tarımsal yayım ve eğitim hizmetlerinin verilmesi önem taşımaktadır.