Gümüşhane ili Yerel Armutlarının Pomolojik Özellikleri ve Kimyasal İçerikleri


Okcu Z. (Yürütücü), Kalkışım Ö., Özdeş D., Karabulut B.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2016

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2016
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2016

Proje Özeti

Bu çalışmada, Gümüşhane ilinde yetişmekte olan Ahlat, Ankara, Arpa, Bıldırcın, Çermai, Cinci, Gelin Boğan, Hacı Hamza, Hahır, Kabak, Kızıl, Kokulu, Mehrani, Menendi, Sulu, Şalgam, Tokat Sultanı, Turşu, Yaz ve Yaz Meyriği olmak üzere 20 adet yerel armut çeşidinin pomolojik özellikleri ve kimyasal içerikleri belirlenmiştir.

Araştırma sonuçlarına göre, yerel çeşitlerin pomolojik özelliklerden meyve ağırlıkları; 140,63- 10,48 g, meyve enleri; 64,33-25,85 mm, meyve boyları; 71,79- 24,05 mm, meyve sap uzunlukları; 43,88- 11,83 mm, meyve sap kalınlıkları; 3,94-1,77 mm, çekirdek evi enleri; 22,78-13,30 mm, çekirdek evi boyları; 25,70-15,02 mm,  meyve eti sertlikleri; 16,82-4,33 lb, çekirdek sayıları; 8,05- 2,76, yaprak enleri; 46,22-26,79 mm, yaprak boyları; 76,46-52,42 mm, yaprak sapı uzunlukları; 52,74-11,80 mm, yaprak sapı kalınlıkları; 1,09-0,70 mm, SÇKM miktarları; %21-%10 ve çekirdek sayıları ise 8,05-2,76 adet aralıklarında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.

Yerel çeşitlere ait kimyasal içeriklerden pH değerleri; 5,56-4,07, titre edilebilir asitlik değerleri; %1,33-0,13, su içerikleri; %88,25-63,51, protein oranları; %5,09-1,04, kül oranları; %6,37-1,02, sakkaroz oranları; %14,92-0,21, früktoz oranları;%43,79-16,52, glikoz oranları; %34,56-0,16 ve toplam şeker oranları ise %65,99-27,46 aralığında değişim gösterdiği saptanmıştır.

Yerel çeşitlerin mineral madde içeriklerinden demir miktarının; 51,99-6,02 mg/kg, bakır miktarının; 11,59-1,48 mg/kg, mangan miktarının;6,28-21mg/kg, magnezyum miktarının; 765,31-16,01 mg/kg, çinko miktarının; 16,87-2,79 mg/kg, sodyum miktarının; 138,63-0,00 mg/kg, potasyum miktarının; 9212,66-2685,12 mg/kg, kalsiyum miktarının; 2424,94-303,08 mg/kg, fosfor miktarının; 1799,78-353,26 mg/kg ve azot miktarının; 0,81-0,17 mg/kg arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.