Okcu Z. (Yürütücü), Kalkışım Ö., Özdeş D., Karabulut B.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2016
Bu çalışmada, Gümüşhane
ilinde yetişmekte olan Ahlat, Ankara, Arpa, Bıldırcın, Çermai, Cinci, Gelin
Boğan, Hacı Hamza, Hahır, Kabak, Kızıl, Kokulu, Mehrani, Menendi, Sulu, Şalgam,
Tokat Sultanı, Turşu, Yaz ve Yaz Meyriği olmak üzere 20 adet yerel armut
çeşidinin pomolojik özellikleri ve kimyasal içerikleri belirlenmiştir.
Araştırma sonuçlarına
göre, yerel çeşitlerin pomolojik özelliklerden meyve ağırlıkları; 140,63- 10,48
g, meyve enleri; 64,33-25,85 mm, meyve boyları; 71,79- 24,05 mm, meyve sap uzunlukları; 43,88- 11,83 mm,
meyve sap kalınlıkları; 3,94-1,77 mm, çekirdek evi enleri; 22,78-13,30 mm,
çekirdek evi boyları; 25,70-15,02 mm, meyve
eti sertlikleri; 16,82-4,33 lb, çekirdek
sayıları; 8,05- 2,76, yaprak enleri; 46,22-26,79 mm, yaprak boyları;
76,46-52,42 mm, yaprak sapı uzunlukları; 52,74-11,80 mm, yaprak sapı
kalınlıkları; 1,09-0,70 mm, SÇKM miktarları; %21-%10 ve çekirdek sayıları ise
8,05-2,76 adet aralıklarında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.
Yerel
çeşitlere ait kimyasal içeriklerden pH değerleri; 5,56-4,07,
titre edilebilir asitlik değerleri; %1,33-0,13, su içerikleri; %88,25-63,51, protein
oranları; %5,09-1,04, kül oranları; %6,37-1,02, sakkaroz oranları; %14,92-0,21,
früktoz oranları;%43,79-16,52, glikoz oranları; %34,56-0,16 ve toplam şeker
oranları ise %65,99-27,46 aralığında değişim gösterdiği saptanmıştır.
Yerel
çeşitlerin mineral madde içeriklerinden demir miktarının; 51,99-6,02 mg/kg,
bakır miktarının; 11,59-1,48 mg/kg, mangan miktarının;6,28-21mg/kg, magnezyum miktarının;
765,31-16,01 mg/kg, çinko miktarının; 16,87-2,79 mg/kg, sodyum miktarının;
138,63-0,00 mg/kg, potasyum miktarının; 9212,66-2685,12 mg/kg, kalsiyum miktarının;
2424,94-303,08 mg/kg, fosfor miktarının; 1799,78-353,26 mg/kg ve azot
miktarının; 0,81-0,17 mg/kg arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.