Tekirdağ İlinde Hava Kaynaklı ve Farklı Soğutma Düzeneklerine Sahip Bir Fotovoltaik-Termal Hibrit Sistemin Üzüm Kurutmada Performans Analizi


Creative Commons License

Ömeroğlu G., Karacabey E.(Yürütücü)

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2020 - 2021

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2021

Proje Özeti

Tarımsal işlemlerde yoğun şekilde konvansiyonel enerji kaynaklarının kullanımı işletme maliyetlerini arttırdığı gibi uzun vadede çeşitli çevre problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle jeotermal, biyokütle, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımsal alanda da kullanımı giderek önem kazanmaktadır.

     Tarım ürünlerinin doğal olarak kurutulmasında kontrollü şartlar sağlanamadığından ürün kalitesinde düşüş meydana gelmektedir. Bu nedenle tarımsal ürüne katma değer kazandırma açısından kurulacak yapay sistemler ile kurutma şartlarının sağlanması oldukça önemlidir.

     Bu proje kapsamında bir fotovoltaik-termal hibrit sistemin üzüm kurutma amacıyla kullanılması hedeflenmektedir. Önceki çalışmalarda güneş enerjili sıcak su üretim sistemleri ve kurutma sürecinde ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi ihtiyacının fotovoltaik sistemlerden karşılanmasına dönük çeşitli araştırmalar yürütülmüştür. Bu çalışmada hava soğutmalı fotovoltaik-termal sistem kullanılarak elde edilen sıcak akışkandan kurutmaya destek olarak faydalanılacaktır.

     Projede sıcak akışkan ile birlikte aynı panelden elde edilen elektrik enerjisi Enstitüdeki mevcut kurutma sistemindeki sıcak su deposunda bulunan suyun düz yüzeyli güneş kolektörüne basılmasında kullanılan sirkülasyon pompası ile panelin soğutulmasında ve sıcak akışkanın kurutma odasına verilmesini sağlayan fanların çalıştırılmasında kullanılacaktır. Gündüz boyunca depolanan elektrik enerjisi yardımıyla da güneş ışınımının olmadığı zaman boyunca sıcak su tankındaki suyun ısı eşanjörüne basılmasında kullanılan sirkülasyon pompası çalıştırılacaktır. Bu şekilde çok fonksiyonlu olarak çalışacak fotovoltaik termal hibrit sistemin kullanımı ile başarılı bir uygulama elde edilmesi hedeflenmektedir.