Şengül M.(Yürütücü), Gürbüz Z., Erkaya Kotan T.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022
Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uygun ambalaj materyalleri kullanılması gıda ambalajlama sektörünün odağı haline gelmiş ve tüketici eğilimleri de en iyi kalitede, güvenilir ve doğal ambalajlı
ürünlere doğru yönelmiştir. Bu bağlamda kompozit filmler tamamlayıcı
fonksiyonel özellikleri sebebiyle önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir.
Bu projede, ayva çekirdeği jeli (AÇJ) ve peyniraltı suyu protein konsantratı
(PPK) gibi doğal ve atık hammaddeler ile nisin ve transglutaminaz (TGaz) enzimi
kullanılarak yenilebilir kompozit
filmler üretilecek ve bunların bazı özellikleri incelenecektir. Elde edilen
filmler ile proje kapsamında üretilecek Kaşar peynirleri kaplanacak ve kaplanan peynirler 90 gün süreyle
olgunlaştırılarak olgunlaşmanın 5., 30, 60.
ve 90. günlerinde bazı fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve tekstürel özellikler
incelecektir. Aynı zamanda yapay olarak kontamine edilecek dilim Kaşar
peynirleri kullanılarak ambalajın bazı patojenlere karşı antimikrobiyal etkisi de
araştırılacaktır. Bu amaçla, filmle kaplı
kontamine dilim Kaşar peynirlerinin 1., 7. ve 15. günlerinde Esherichia coli (E. coli )O157:H, Listeria monocytogenes
(L. monocytogenes), Staphylococcus aureus (S. aureus) sayıları tespit edilecek
ve böylece filmin antibakteriyel
etkisi belirlenmiş olacaktır. Diğer taraftan, 90 günlük olgunlaşma süresince filmle
kaplı kalıp Kaşar peynirlerinin bazı mikrobiyolojik (toplam aerobik mezofilik
bakteri, laktik asit bakteri, maya ve küf, koliform grubu bakteri sayısı), kimyasal (% kurumadde, %yağ ve
%asitlik (laktik asit cinsinden) ve pH), tekstürel (sertlik, kohesivlik, esneklik ve yapışkanlık) ve duyusal özellikleri araştırılacaktır. Bu proje ile atıkların değerlendirilmesi ile ekonomiye katkıda
bulunulacağı ve sağlık üzerindeki etkilerinden şüphe edilen diğer sentetik
polimer ambalajlara alternatif olacağı öngörülmektedir.