Bas-Boyun Kanseri Hücrelerinde (FADU ve SCC-9) SALL4 Geninin Direnç Genleri IleOlan Iliskilerinin Arastırılması (in vivo ve in vitro Çalısma)


Kara A.(Yürütücü), Özkanlar S., Solak K., Ünver Y., Erdemci B.

TÜBİTAK Projesi, 2025 - 2028

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2025
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2028

Proje Özeti

Baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomların (HNSCC) tedavisinde etkinliği artıracak ya da kısıtlayabilecek genlerin belirlenmesi, yeni ilaçların ortaya çıkmasını veya var olan ilaçların etki mekanizmasının daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Sal benzeri protein 4 (SALL4), normalde embriyonik kök hücrelerinde bulunan bir transkripsiyon faktörüdür. Ancak, son yıllarda yapılan çalışmalar, SALL4’ün kanser hücrelerinde aşırı ifade edildiğini ve kanser gelişimi, ilerlemesi ve metastaz ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. SALL4, HNSCC gibi kanserlerde yüksek ifade edilir ve bu durum kötü prognozla ilişkilendirilir. Ancak, SALL4’ün HNSCC’de ilaç direnci gelişimi ile ilişkili diğer genlerle etkileşimini veya direnç geliştirilmiş hücreler üzerindeki etkilerini inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır.

İlaç direnç genleri günümüzde önemli ve ilerlemiş kanser vakalarında tedavi etkinliğinin sınırlı kalmasındaki en önemli nedendir. SALL4’ün HNSCC’de direnç genleri ile ilişkilerinin belirlenmesi ve moleküler mekanizmalarının açıklığa kavuşturulması yeni terapötik stratejilerin geliştirilmesine ve hastaların tedaviye daha iyi yanıt vermesine yardımcı olabilir. Bu bilgiler doğrultusunda önerilen proje, SALL4’ün baskılanması ve yüksek düzey ifadelenmesi yoluyla HNSCC’de SALL4 ve ilaç direnç mekanizması arasındaki ilişkiyi ilk kez in vitro ve in vivo olarak araştırması yönüyle özgündür. Çalışmada HNSCC hücre hatlarından FaDU ve SCC-9 hücreleri normal ve paklitaksel (PTX) ilaç direnci geliştirilmiş formda kullanılacaktır. Öncelikle normal ve ilaç direnci geliştirilmiş FaDU ve SCC-9 hücrelerinde SALL4 ifadesi baskılanacaktır. Ardından, bu hücrelerin tepkisi PTX uygulaması ile incelenecektir. Hem normal SALL4 ifadesi olan hem de SALL4 baskılanmış normal ve ilaç direnci geliştirilmiş hücrelerde yarı inhibisyon (IC50) derişimleri belirlenecektir. SALL4 ifadeleri gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ve Western Blot (WB) ile kontrol edilecektir. Ardından, belirlenen IC50 değerlerinde normal ve ilaç direnci gelişmiş FaDU ve SCC-9 hücrelerinde hücre döngüsü, hücre migrasyonu ve apoptotik durum incelenecektir. Normal hücrelerde SALL4 geni baskılanmış gruplarda, dirençli ve SALL4 geni ifadelenmesi arttırılmış gruplara kıyasla daha düşük IC50 değerleri beklenmektedir. Mekanizmanın detaylarını anlamak için, normal ve ilaç direnci gelişmiş FaDU ve SCC-9 hücrelerinde PTX uygulamasından sonra RNA dizileme analizi yapılacaktır. Bu sonuçlar, gerçek zamanlı PCR ve WB teknikleri ile doğrulanacak ve mekanizma detaylı bir şekilde açıklığa kavuşturulacaktır. Hücre kültürü çalışmalarının verilerine dayanarak, ksenograft fare modelinde de çalışılacak ve SALL4 geninin ilaç direnci mekanizması ile ilişkisi ve bu genin kanser için terapötik bir hedef olup olmadığı belirlenecektir.

Bu bilgiler ışığında tasarlanan proje önerisinin amaçları şöyledir:

1.      siRNA-SALL4 kullanılarak SALL4 geni baskılanmış FaDU ve SCC-9 hücre hatlarıın, model ilaç olarak seçilen PTX uygulamasına tepkisi hücre canlılığı, migrasyonu, döngüsü ve apoptoz düzeyinde belirlenecektir.

2.      İlaç direnç genleriyle birlikte bu hücrelede yüksek ve düşük ifadelenen genler, RNA dizileme analizi ile belirlenecektir. Böylece SALL4 geninin kanserdeki rolü transkriptomik düzeyde araştırılacaktır.

3.      SALL4 geninin baskılanmasının, ksenograft modelde anti kanser etkisi ortaya konacak ve tümör küçülmesine etkileri in vivo düzeyde araştırılacaktır.

Proje ön çalışması kapsamında, laboratuvarımızda bulunan normal ve PTX dirençli FaDU ve SCC-9 hücrelerinde SALL4, MDR1, CMOAT ve LRP1 genlerinin ekspresyon düzeyi gerçek zamanlı PCR ile incelendi. Bu verilere dayanarak, SALL4 geninin ilaç direnciyle ilişkili olabileceği öngörülmektedir; ancak daha detaylı bilgi için daha fazla çalışma gerekmektedir. Bugüne kadar, SALL4’ün HNSCC gibi ilaç direnci gelişiminde rol oynayan diğer genlerle etkileşimi veya ilaç direnci geliştiren hücreler üzerindeki etkilerini inceleyen kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Araştırma sonuçları, SALL4’ün ilaç direnci mekanizmasıyla ilişkisini anlayarak, HNSCC gibi kanserlerin tedavisinde yeni yaklaşımların geliştirilmesine olanak sağlayacaktır. Bu çalışma, ilaç direncinin altında yatan moleküler mekanizmaları aydınlatarak, ilaç direnci geliştiren kanser hücrelerine karşı daha etkili tedavi stratejilerinin belirlenmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca, kanser prognozunun daha doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı olacaktır. Bu çalışma ayrıca kanser biyolojisi ve tedavisi alanındaki temel bilgiyi artırarak, gelecekteki araştırmalara ve klinik uygulamalara yol açacak, böylece kanser tedavisi ve yönetimi alanında önemli bir ilerleme sağlayacaktır.