Çiftçi B. (Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024
İntramüsküler (IM) enjeksiyon günümüzde tedavi amacıyla hemşirelerin sorumluluğunda uygulanan invaziv bir girişimdir. IM enjeksiyon uygulaması kompleks ve ağrı, apse, hematom, anksiyete, damar, kemik ve sinir yaralanmaları gibi ciddi komplikasyonlara neden olabileceğinden hemşirenin anatomi, fizyoloji ve farmakoloji bilgilerini bir arada kullanarak yapması gerekmektedir. IM enjekssiyonları hasta-hemşire ilişkisini, hasta bakım kalitesini, hasta memnuniyetini etkilemektedir.
Bu araştırmada 3 farklı enjeksiyon tekniği (HST (Helfer Skin Tap), ShotBlocker ve standart teknik) birer hafta aralıklar ile aynı hasta grubuna uygulanacaktır. Aynı bireyler üzerinde 3 farklı tekniğin ağrı, hematom, konfor, memnuniyet, enjeksiyon korkusu üzerine etkisinin karşılaştırılması planlanmaktır. HST, ShotBlocker ve standart tekniğin karşılaştırılması, uygulamalarda delteoid bölgenin kullanılması, tüm uygulamaların tek hasta üzerinde yapılması araştırmanın özgünlüğünü göstermektedir.
Araştırma Ocak- Aralık 2023 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinin acil sevisine IM enjeksiyon yaptırmak için başvuran hastalar ile yürütülecektir. Araştırmanın evrenini Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinin acil sevisine IM enjeksiyon yaptırmak için başvuran Dodex 1ml amp reçete edilen hastalar oluşturacaktır. Güç analizi sonucunda araştırmaya 40 kişinin alınması planlanmaktadır. Araştırmanın verileri “Sosyodemografik Özellikler Formu”, “Görsel Kıyaslama Ölçeği-Visual Analog Skala (GKÖ-VAS”, “Opsite-Flexigrid Ölçüm Aracı Kayıt ve Formu”, “Konfor Skalası”, “Enjeksiyon Memnuniyeti Değerlendirme Skalası”, “Enjeksiyon korkusu skalası”, ve “Enjeksiyon Uygulamalarına İlişkin Form” ile veriler toplanacaktır. Araştırmaya başlanmadan önce hastalara araştırmanın amacı, yöntemi vb bilgiler verilecek ve araştırmaya katılmayı kabul eden hastalar ile “Sosyodemografik Özellikler Formu” doldurulacaktır. Hastalara her hafta 1 kez olmak üzere 3 farklı yöntem uygulanacaktır. Her uygulama için ayrı ayrı “Görsel Kıyaslama Ölçeği”, “Konfor Sklası”, Enjeksiyon Memnuniyeti Değerlendirme Skalası”, “Ağrı düzeyi ve Süresi Kayıt Formu”, “Enjeksiyon korku skalası” ve “Enjeksiyon Uygulamalarına İlişkin Form” hazırlanacaktır. Her uygulamadan sonra bu formlar doldurulacaktır. “Opsite-Flexigrid Ölçüm Kayıt Formu” ise enjeksiyon uygulamalarından 48 saat sonrasında ölçümler yapılıp doldurulacaktır.
Projede İntramüsküler enjeksiyonda kullanılan teknikler ağrı, hematom, ağrı süresi, enjeksiyon korkusu açısından karşılaştırılacaktır. Böylece hemşireler ilacın özelliklerine göre hastalar için en uygun enjeksiyon tekniğini seçebileceklerdir. Böylece hastaların yaşam kalitesi arttırılacak, intramüsküler enjeksiyonun istenmeyen etkileri en aza indirilerek hastaların ekonomik ve sosyal hayatta aktif ve sağlıklı bir şekilde katılımı sağlanacak, etkin, mali açından sürdürülebilir, her bölgede kolaylıkla uygulanabilir yöntemler sağlık hizmetlerinde uygulanabilecektir. Bu konuda yeni projeler başlatmak veya mevcut projelere katılmak için gerekli yöntemsel birikim ve insan gücünü oluşturması hedeflenmektedir. Hastalara en az hasar ile enjeksiyon yapılacaktır. Böylece hasta güvenliğinin ve enjeksiyon güvenliğinin en üst düzeyde olmasını destekleyecektir.