Azerbaycan Mutfağından Seçkin Lezzetler: Et Yemekleri ve Salataların Akademisyenlere Tanıtılması


Creative Commons License

Serçeoğlu N.(Yürütücü), Okcu Z., Başar B., Akoğul E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2022
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2022

Proje Özeti

Azerbaycan mutfağı Kafkasya’nın önemli mutfakları arasında yer almakta ve genellikle Gürcü ve Ermeni mutfakları ile birlikte anılmaktadır. Özellikle komşu Kafkas ülkeleriyle Türk, Rus ve İran mutfaklarından etkiler taşımaktadır. Azeri mutfağının en önemli özelliğinin çeşit zenginliği olması ise bölgede çevre mutfaklarla etkileşimin fazla olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ancak sahip olunan çeşit zenginliğine rağmen Azeri mutfağının tam anlamıyla tanınmaması, yalnızca diğer mutfaklarla benzer özelliklerin ön plana çıkarılması bu mutfağa gereken özenin gösterilmemesine neden olmaktadır. Hatta o yörede yaşayan insanların bile unutulmaya yüz tutmuş yemeklerle ilgili herhangi bir araştırma içerisinde olmaması bu çalışmayı gerekli kılmıştır. Bu noktadan hareketle bu projeyle Azerbaycan mutfak kültürünün en önemli öğelerinin başında gelen et yemekleri ve salataların tanıtılması amaçlanmaktadır.