Lokal Olarak İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Probiyotik Olarak Kullanılabilme Potansiyellerinin Araştırılması


Creative Commons License

Akbulut S., Adıgüzel A. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2021
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti

Laktik asit bakterileri (LAB); karbonhidrat fermentasyonu neticesinde son ürün olarak laktik asit oluşturan, çubuk ya da kok şeklinde, hareketsiz, spor oluşturmayan, katalaz negatif ve Gram pozitif organizmalardır. Bu gruba üye olan mikroorganizmaların büyük bölümü, anaerobik olarak gelişse de, fakültatif anaerob ve mikroaerofilik olarak gelişen türleri de bulunmaktadır. LAB’ ne en çok insan ve bazı canlıların bağırsak sistemlerinde rastlamak mümkündür. Özellikle bunların bağırsak florasına olumlu etkilerinin bulunduğu, vücudun doğal savunmasına katkı sağladıkları bilinmektedir. Bağırsak florasına önemli katkılar sunması nedeniyle LAB, probiyotik olma potansiyeline sahip en önemli bakteri grubudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımlamasına göre probiyotikler; yeterli miktarda alındığında konağa sağlık açısından yarar sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotiklerin sağlık üzerindeki yararlı etkisinin üç şekilde gerçekleştiği düşünülmektedir. Bunlar; patojen ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltmak, mikrobiyal metabolizmayı değiştirmek ve bağışıklık sistemini iyileştirmektir. Bu mekanizmalar yoluyla probiyotiklerin, bağırsak sistemini düzenleyici etkisi başta olmak üzere bağışıklık sistemini desteklemek, gıdaların, vitamin ve minerallerin sindirimini ve emilimini sağlamak, patojenik bakteri ve virüsleri inhibe etmek, laktoz intoleransını azaltmak, serum kolesterol seviyesini düşürmek gibi pek çok önemli yararı bulunmaktadır. Bahsedilen tüm bu özelliklerden yararlanılarak, bu proje kapsamında çalışmanın birinci aşamasında, probiyotik olma potansiyeline sahip LAB’ ni bulmak amacıyla öncelikle çeşitli gıda kaynaklarından, topraktan ve bitki örneklerinden, gerekli olan bakterilerin izolasyonu gerçekleştirilecektir. Daha sonra izole dilen bu bakteriyal suşlar arasından probiyotik potansiyele sahip olanlar seçilerek, bir seri işleme tabi tutulacaktır. Bu bağlamda belirlenen suşların öncelikle B12 vitamini üretebilme ve antikanser özelliğe sahip olma potansiyelleri araştırılacaktır. Bu özelliklere sahip olan bakterilerin sonraki aşamalarında antimikrobiyal aktivitelerine, linoleik asit üretebilme potansiyellerine ve kolesterol giderimi üzerine olan etkilerine bakılacaktır.