Geç Kalma Hayatta Kal (Meme Kanseri/KKMM)


Ceylan G.(Yürütücü), Ejder Apay S.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2022 - 2022

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2022
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2022

Proje Özeti

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı, dünyanın diğer bölgelerinde görülme sıklığından daha fazladır.

Meme kanseri, yayılmadan önce erken safhada tespit edilirse hasta %96 yaşam şansına sahiptir. Her yıl 44000'de 1 kadın meme kanserinden ölmektedir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), 180 dünya ülkesinin 140’ında meme kanserinin kadınlarda en yaygın görülen kanser olduğunu belirlemiştir. Meme kanserinde erken tanı ve tedavi için en önemli ikincil koruma bireyin kendi kendine meme muayenesi yapmasıdır. Meme kanserinin erken tanı ve tedavisi için yapılan KKMM basit, herkes tarafından uygulanabilen, özel araç ve gereç gerektirmemesi ve maliyetinin olmaması nedeniyle çok iyi nitelikli bir erken tanı yöntemidir. Yapılan çalışmalarla KKMM uygulaması yapan kadınlarda, uygulamayanlara göre meme kanserinin daha erken dönemde saptanabildiği ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle kadın sağlığı açısından büyük önem taşıyan KKMM konusundaki eğitimlerin yaygınlaştırılması ancak daha da önemlisi eğitimlerin etkin bir şekilde verilmesi için ebeler gereken çabayı göstermelidir. Bu nedenle proje kapsamında katılımcılara Kendi Kendine Meme Muayenesi öğretilip “Meme Kanserinde Erken Tanının Önemine” vurgu yapılıp farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.

Katılımcılara proje kapsamında paketler içerisinde pembe sabunlar ve kurdeleler ile broşürler dağıtılmıştır ve soruları cevaplanmıştır. Ayrıca meme maketi kullanılarak KKMM nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmesi gerekir detaylıca anlatılmıştır. Ayrıca materyal dağıtımı sırasında fotoğrafı çekilen katılımcılardan izin alınmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kanser, Meme, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi)