Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Kaynak Kaya ve Petrollerin Biyomarker ve İzotop Jeokimyası: Petrol-Kaynak Kaya ve Petrol-Petrol Korelasyonları


Ağırman Aktürk E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2018
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2023

Proje Özeti

 Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de birincil enerji kaynağı olan petrol ve doğal gaz, günümüzde stratejik önemini daha da arttırmış, endüstrinin ve ekonominin vazgeçilmez bir girdisi haline gelmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde farklı jeolojik devirlerde çökelmiş birçok kaynak kaya oluşumu yer almakta olup bu bölge ülkemizin petrol üretimi açısından önemlidir. Ülkemizde ekonomiye kazandırılan petrol kaynakları petrol ihtiyacının çok az bir bölümünü karşılamakta olup büyük bir bölümü ithalat yoluyla temin edilmektedir. Bu durum yeni hidrokarbon kaynaklarının bulunması ve değerlendirilmesine yönelik yatırımlara öncelik verilmesinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, petrol ve doğal gaz için yurt içinde yapılan her türlü çalışmaların stratejik önemi artmaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde bulunacak her yeni saha, yerli üretime katkıda bulunarak petrol ithalatında bir azalmaya, böylelikle petrol ihtiyacımızı giderirken yurt dışına olan bağlılığımızı azaltmaya vesile olacaktır. Bu çalışma jeolojik geçmişte, tortul havzalarda sedimanlarla birlikte çökelen ve petrol, doğalgazların (hidrokarbon) oluşumunu sonuçlayan organik maddelerin özellikle biyomarker parametreleri ve karbon izotop verileri ile detaylı olarak incelenmesini konu edinmektedir. Doygun-aromatik biyomarker ve tüm özüt/petrol ve bileşen-spesifik d13C izotop verileri kullanılarak bölgedeki kaynak kaya-petrol korelasyonları yapılacak ve petrollerin kaynakları ortaya konulacaktır.
Elde edilen bu sonuçlar bilimsel literatüre önemli katkıda bulunacak,  petrol-kaynak kaya ve petrol-petrol korelasyonlarını kurmak anlamındaki katkıları ile özellikle petrol arama çalışmalarında ve petrolün bulunup geliştirilmesinde yararlı olacak ve sosyo-ekonomik katkı sağlayacaktır.