MUKAVEMETİ YÜKSEK, ANTİ-PROTANOPİ ÖZELLİKTE İZOTERMİK HAYVAN SULUĞU


Hülagü B., Yıldırım F.(Yürütücü), Gök S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2022
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2024

Proje Özeti

Günümüz şartlarında kuraklıkla mücaedele kapsamında, tarımsal yapının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla mevcut tarımsal yapıda köklü değişimlere gidilmesi istenmektedir. Özellikle hayvancılıkta çok su tüketen hayvanlardan ziyade daha az su tüketen hayvancılığa geçiş için teşvik yolları aranmaktadır. Bu buluşta da özellikle hayvanların su tüketiminde kullandıkları suluk geliştirilerek, hem su tüketiminde tasarrufa hemde hayvan sağlığı ve refahı açısından daha modern bir yapıya kavuşması sağlanmıştır.
Suluklarda su olmadığı zaman veya tamamen istemsiz olarak bazen hayvanlar hırçınlaşmakta, sulukları kıracak seviyelerde tepkiler vermekte ve bu durum birçok su kaybına neden olmaktadır. Ayrıca, mevsim koşullarının hayvanlarda su tüketimi üzerine etkili olduğu ve tüketimi önemli ölçüde değiştirdiği bilinmektedir. Mevsim koşullarına yeterince uyumlu olmayan mevcut suluklardaki ısıl izolasyon eksikliği, bu sulukta giderilmeye çalışılarak, sıcaklık farkından dolayı suyun donma veya ısınmasının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bu buluştaki suluğun yapısında sağlanan yüksek mukavemet ve izolasyon ile bu istenmeyen durumların önüne geçilmesi sağlanmıştır.
Hayvanların birçoğu doğmasal olarak protanopia (kırmızı renk körü) yapıya sahiptir. Bu durum sulukları net olarak görmelerini etkilemektedir. Bu buluş düşünülürken, bu sorununda giderilmesi önem arz etmiş ve ona göre suluğun rengi belirlenmiştir.
Sonuç olarak, su tüketiminde tasarruf sağlayabilecek ve hayvanların ön görülemeyen tepkileri sonucu oluşan farklı yönlderdeki yüklemelere karşı oldukça yüksek mukavemetli, protanopia görüş yeteneği olan hayvanların rahatlıkla görebileceği (anti-protanopia), sıcak ve soğuk şartlarda suyun sıcaklık dengesinin korunabileceği (izotermik) modern bir suluk geliştirilmiştir.