Nenehatun Tarihi Milli Parkı Florasının Belirlenmesi


Demir M., Sarpdağ F.(Yürütücü)

Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje, 2020 - 2022

  • Proje Türü: Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2022

Proje Özeti

Nenehatun Tarihi Milli Parkı, Erzurum il merkezine 15 km mesafede yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan 4 milli parktan (Sarıkamış-Allahuekber Dağları MP, Ağrı Dağı MP ve Kop Dağı Müdafası Tarihi MP) birisidir. Nenehatun Tarihi Milli Parkı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) döneminde, bulunduğu bölgenin düşman kuvvetlerinden savunulmasını sağlayan tabyalar nedeniyle tarihi bir öneme sahiptir. Bu tarihi parkın içerisinde “Aziziye Şehitler Anıtı, Nenehatun’un kabri ve tarihi birçok tabyayı içine alan 387 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Nenehatun Tarihi Milli Parkı 18.05.2009 yılında Milli park olarak ilan edilmiştir. Milli parkın Uzun Devreli Gelişme Planı 2012 yılında yapılmıştır. Bu Gelişim planının temel amacı Milli Parkın sahip olduğu tarihi özelliğin yanı sıra doğal ve kültürel özelliklerin de koruma-kullanma dengesi gözetilerek, belirli bir plan dâhilinde sürdürülebilir korunması, yönetimi ve kullanımını sağlamaktır. Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’na ait Uzun Devreli Gelişme Planı Amaç, hedefler ve belirlenen stratejilere bağlı faaliyet programlarında vurgulanan Flora ve Fauna envanteri yapılması önemli bir plan kararı olup bu görev için Ormancılık Araştırma Enstitüsü sorumlu kuruluş olarak planda yer almaktadır. Bu kapsamda; Milli parkın tarihi yapısının yanında doğal özelliklerinin de ele alınarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu alanda yetişen doğal bitkilerin ve ekolojik özelliklerinin belirlenmesi, milli parkın ziyaretçilere daha iyi tanıtılmasını sağlayacaktır. Bu alanın florasının coğrafi bilgi sistemi ortamında haritalandırılması ile milli parkı görmeye gelen ziyaretçiler açısından olduğu kadar, alanı ziyaret etmeyi düşünen kişiler için de önemli olacağı düşünülmektedir.

Çalışmanın değişik aşamalarında yapılacak işler beş aşamadan oluşmuştur. Bu aşamalar;

1. Bitki Örneklerinin Toplanması

2. Bitki Örneklerinin Kurutulması ve Saklanması

3. Bitkilerin Teşhisi

4. CBS Ortamında Verilerin Haritalandırılması

5. Çalışma sonuçlandırıldığında, çalışmanın amacına uygun olarak, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, DKMP 13. Bölge Müdürlüğü’ne Nenehatun Tarihi Milli Parkı ziyaretçileri için sergilenmesi amacıyla sunulacak sonraki çalışmalara veri tabanı oluşturulmasını içermektedir.

Sonuç olarak, ülkemizde turizmin çeşitlilik kazanmasında önemli bir potansiyel oluşturan Nene Hatun Tarihî Milli Parkı’nın kaynak değerlerin ortaya çıkartılması ve tanıtılması çalışmanın önemini artıran bir faktördür.