Lokal İleri Evre Akciğer Kanser Tanılı Bireylerde Moxy Oksijen Monitörü ile Kas Oksijen Saturasyonu Dinamiğine Küratif Radyokemoterapinin Olası Etkilerinin Araştırılması


Öztürk D. (Yürütücü), Şahin Y., Zortul A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2022
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2023

Proje Özeti

Moxy oksijen monitörü, yakın kızılötesi spektroskopi kullanarak lokal oksijen doygunluğunu (SmO2) ve toplam hemoglobini (Thb) deriye yeleştirilen sensör sayesinde ölçebilen, bir kas oksijen monitörüdür. Hipoksi yani oksijen seviyesinin azalması hücresel düzeyde çok sayıda değişikliğin oluşmasıyla sonuçlanmaktadır. Kanserlerde tümör büyümesinin önemli bir sonucu olarak hipoksi oluşur. Akciğer kanserlerinde hipoksi vardır ve tümörün kütlesi arttığı zaman kan damarlarına uzak kalması sebebiyle kan tedarik edilmesi bozulur ve bu hipoksik çevre tamir mekanizması regülasyonunu azaltarak bozar; böylelikle kanser gelişimi hızlanır. Küratif radyokemoterapi esas amacın hastalığı iyileştirmek veya bölgesel tekrarlama riskini azaltmak olduğu yüksek dozlara çıkılan tedavi şeklidir. Tümördeki hücrelerin çoğunda oksijen seviyesi düşüktür, bu da hücrenin daha fazla oksijen almasını ve radyasyona daha duyarlı hale gelmesini sağlar. Radyasyon tedavisi de hücrelerde oksijen seviyesi en yüksek olduğu zaman en iyi sonucu verir. Radyoterapinin bunları yaparken kas oksijeni üzerine nasıl bir etki yaptığı hipoteziyle çalışmamızda, lokal ileri evre akciğer kanser tanılı bireylerde moxy oksijen monitörü ile kas oksijen saturasyonu dinamiğine küratif radyokemoterapinin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
          Çalışmanın, Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Egzersiz Fizyolojisi Laboratuvarında Moxy Oksijen Monitörü kullanılarak, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi kliniğinde tedavi gören, lokal ileri evre akciğer kanser tanılı 10 hasta ile yapılması planlanmaktadır.
         Çalışmanın yapılabilmesi için gerekli olan etik kurul izni, Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan B.30.2.ATA.0.01.00/2 sayılı kararla alınmıştır.