KOCAYEMİŞ (Arbutus unedo L.) MEYVESİNDEN ÜRETİLEN PESTİLİN BAZI FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ


Okcu Z. (Yürütücü), Kerse S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2018

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2017
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2018

Proje Özeti

Kocayemiş meyvesi içerdiği zengin fenolik bileşikler, mineral maddeler ve yüksek C vitaminine sahip olması nedeniyle popülaritesi hızla artan bir meyvedir. Ancak yapısının hassas olması ve raf ömrünün kısa olmasından dolayı her mevsim tüketilememektedir. Bu bakımdan kocayemiş meyvesinin pestil gibi uzun süre muhafaza edilen yeni bir ürün olarak işlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla iki farklı nişasta konsantrasyonlarında ve farklı kurutma metotları (etüvde 60 ̊C ve 80 ̊C, mikrodalga ve geleneksel kurutma) uygulanarak pestiller üretilmiştir. Elde edilen pestillerde (antioksidan, fenolik madde tayini, suda çözünür kuru madde, kül, pH, titrasyon asitliği, askorbik asit tayini, şeker tayini, HMF tayini, renk ve duyusal) analizler yapılmıştır. Sonuçta farklı konsantrasyonlarda üretilen pestiller arasında HMF dışında diğer bütün analizlerde %8’lik konsantrasyonlarda üretilen pestillerin değerleri yüksek bulunmuştur. Kurutma işlemlerine göre bakıldığında ise; güneşte kurutulan pestillerin toplam kuru maddesi, suda çözünür kuru maddesi, toplam şeker, invert şeker, sakaroz, Askorbik asit ve ABTS değerleri yüksek bulunurken, mikrodalgada kurutulan pestillerde ise kül, toplam fenolik, DPPH ve HMF miktarı yüksek çıkmıştır.

  Duyusal analiz bakımından en beğenilen pestil etüvde 60 °C’de kurutulan pestil olurken, en az beğeni alanın ise mikrodalga kurutulan pestil olduğu görülmüştür. 

 

            Anahtar Kelimeler: Kocayemiş Meyvesi, Kurutma,Pestil.