KARAYEMİŞ (Prunus laurocerasus) VE AYI ÜZÜMÜ (Vaccinium arctostaphylos) MEYVELERİNE BAZI YENİLEBİLİR FİLM VE KAPLAMA UYGULAMALARNIN ETKİSİ


Okcu Z. (Yürütücü), Yavuz Abanoz Y.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2018

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2017
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2018

Proje Özeti

Bu çalışmada narin bir yapıya sahip olan karayemiş ve ayı üzümü meyveleri hasat edildikten sonra raf ömürlerinin uzatılması amacıyla farklı yenilebilir kaplamalar (kazeinat, Semperfresh, lesitin ) ile kaplanmıştır. Kaplanan meyveler;  0, 5, 10 ve 15. günler olmak üzere kaplanmamış örnekler ile kıyaslanarak ağırlık kaybı, pH, suda çözünür kuru madde, titrasyon asitliği, toplam şeker, indirgen şeker, sakaroz, toplam fenolik, ABTS-IC50, DPPH-IC50, toplam mezofilik aerobik bakteri ve toplam maya-küf, renk, askorbik asit analizleri yapılmıştır. Sonuçta karayemiş ve ayı üzümünde sırasıyla titrasyon asitliği (% 0,26-1,303 mg/100g), toplam şeker (11,96 -9,199 g/100g), indirgen şeker (11,77-8,969 g/100g), sakaroz(0,13-0,218 g/100g) en yüksek SemperfreshTM ile kaplananlarda bulunmuştur. Toplam mezofilik bakteri ve toplam maya-küf miktarı her iki meyvede de kazeinat kaplı örneklerde en kabul edilebilir miktarda çıkmıştır. Askorbik asit karayemişte bulunmazken, ayı üzümünde en fazla 10. güne kadar semperfreshle kaplamada elde edilmiştir. Karayemişte toplam fenolik madde ve radikal giderme aktivitesi bakımından ise kaplamalar arasında en fazla aktivite SemperfreshTM ile kaplanan meyvelerde belirlenmiştir. Ayı üzümünde ise toplam fenolik madde lesitinle kaplananlarda yüksek bulunmuştur.

 

Anahtar Kelimeler: Karayemiş, Ayı üzümü, Raf ömrü, Yenilebilir kaplama