COVİD19 ENFEKSİYONUNDA ADAMTS 13 VE VON WİLLEBRAND FAKTÖR DÜZEYİ


Creative Commons License

ERDEM F. (Yürütücü), URAL S. G., SİNCAN G., ÇELİK M., ERDEMİR M., SİNCAN S., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2021
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2022

Proje Özeti

SARS CoV-2 coronavirüs ailesinden olup; ilk kez 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Hubei eyaletinde ortaya çıkmıştır ve neden olduğu hastalık COVID-19 olarak isimlendirilmiştir. COVID-19 enfeksiyonu olan olgularda trombotik komplikasyonlar sıktır ve patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır. Trombotik komplikasyonların trombotik mikroanjiopati ile ilişkili olabileceği de düşünülmektedir. Ancak bu konu ile ilgili yeterli çalışma yoktur. Biz bu çalışmamızda Covid 19 enfeksiyonlu olgularda laboratuvar testleri ile trombotik mikroanjiopati varlığını  araştırmayı amaçladık. 
Çalışmamıza nazofarenks ve/veya orafarenks sürüntülerinde gerçek zamanlı ters transkriptaz-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testi ile SARS CoV-2 virüsü saptanan, Atatürk Ün. Tıp Fakültesi Hastanesi'n de ve/veya SBÜ Erzurum Bölge Eğt ve Araşt. Hast. 'de takip edilen yaklaşık 150 olgu dahil edilecektir. Olgular yaklaşık 4-5 aylık bir süreçte toplanacaktır. Bu olguların anamez , fizik muayene, eşlik eden komorbid hastalıklar, laboratuvar bulguları, görüntüleme bulguları, akciğer tutulumu, VWF düzeyi ve ADAMTS13 düzeyi, oksijen saturasyonu ve oksijen ihtiyacı, hospitalizasyon ihtiyacı ve süresi, yüksek akımlı oksijen ihtiyacı, mekanik ventilatör ihtiyacı, yaşam durumu, takipte gelişen komplikasyonlar gibi parametrelerinin incelenmesi ve kaydedilecektir. Bu olgularda rutin olarak bakılmayan tetkikler VWF antijen, VWF ristosetin kofaktör ve ADAMTS 13 aktivite düzeyleridir. Bu testler için hastalardan alınan kan örneklerinden plazma ayrılacak ve -80 derecede toplanacaktır. Ayrıca çalışmamızda 30 sağlıklı olgunun da VWF antijen, VWF ristosetin kofaktör ve ADAMTS 13 aktivite düzeylerine bakılacak ve Covid 19 enfeksiyonu olan olgular ile karşılaştırılacaktır. Çalışma verilerinin değerlendirilmesi SPSS programı ile yapılacaktır. 
Çalışmamızın sonucu VWF antijen, VWF ristosetin kofaktör ve ADAMTS 13 aktivite düzeylerinin Covid 19 enfeksiyonlu olgularda trombotik komplikasyonlar, prognoz ve hastalığın klinik olarak ağırlığı açısından bir biyobelirteç olarak önemini belirleyecektir.