Sporcularda Sanal Gerçeklik Temelli İmgeleme (SGTİ) Antrenman Modelinin Kas Aktivasyonu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi


Bedir F. (Executive), AĞDUMAN F.

TUBITAK Project, 2023 - 2024

  • Project Type: TUBITAK Project
  • Begin Date: May 2023
  • End Date: May 2024

Project Abstract

Günümüz rekabetçi spor dünyasında sporculardan en önemli beklenti, müsabaka alanında üst düzey performans sergilemeleridir. Fiziksel ve fizyolojik özelliklerin neredeyse benzer olduğu elit sporcularda rakiplerine üstünlük sağlayabilmek için diğer özellik ve potansiyellerin (psikolojik faktörler) etkili bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Spor psikolojisinde performansı artırmaya yönelik yapılan çalışmaların önemli bir bölümü, uygulamalı olması ve müsabaka performansına doğrudan etki etmesi nedeniyle, imgeleme temelli çalışmalarından oluşmaktadır. İmgeleme antrenmanlarının artan popülerliğine paralel olarak bu alanda birçok yeni antrenman modeli geliştirilmiştir. Yapılan çalışmalar, Sanal Gerçeklik Temelli İmgeleme (SGTİ) antrenman modelinin yüksek performans ve imgeleme beceri kazanımı açısından bu modellere kıyasla umut verici sonuçlar ortaya koymuştur. Ancak spor ortamları için yeni geliştirilen bir antrenman modelinin geçerli ve güvenilir bir model olduğunu ortaya koymak için birçok farklı açıdan (fizyolojik veya psikolojik) sınanmış olması gerekmektedir. Geliştirilen yeni antrenman modelinin (SGTİ) her ne kadar sporcuların performans ve imgeleme becerisine önemli katkılar sağladığı ortaya koyulmuş olsa da bu çıktıların somut ve nicel fizyolojik verilerle desteklenmeye ihtiyacı vardır. SGTİ antrenman modelinin verimliliği ve etkililiğinin farklı açılardan test edilmesi, spor psikolojisi alanına yeni bir antrenman modelinin kazandırılması için önemlidir. Literatürde yer alan geleneksel imgeleme, Görsel Motor Davranış Provası (GMDP) ve Video Modelleme (VM) gibi zihinsel antrenman türlerinin tamamı imgeleme kuramları açısından incelenmiş ve geçerlikleri farklı modeller ile test edilmiştir. Geleneksel imgeleme, GMDP ve VM göre performans ve imgeleme becerisi açısında daha fazla avantaja sahip olan SGTİ antrenmanının Psiko-Nöro-Musküler kuram çerçevesinde kas aktivasyonu üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışma bulunmaması projenin en önemli özgün değeridir. Bu kapsamda, projenin temel amacı, vücut geliştirme ve fitness sporcularında SGTİ antrenman modelinin Psiko-Nöro-Musküler kuram açısından hedef ve kontrol kas aktivasyonu üzerindeki etkisinin incelenerek GMDP+VM ile karşılaştırılmasıdır.

Yapılması planlanan araştırmada GMDP+VM ve SGTİ antrenmanlarının sporcuların kas aktivasyon düzeylerine etkisinin incelendiği, tekrarlı test, GMDP+VM, SGTİ ve kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılacaktır. Araştırma kas aktivasyonunu ölçmeyi amaçladığı için hareket hissi yüksek, kuvvet ve güç motorik özelliklerinin beceriye göre daha baskın olduğu vücut geliştirme ve fitness branşından sporcular araştırmaya katılımcı olarak dahil edilecektir. Katılımcılar rastgele yöntemle deney1 [GMDP+VM (n=11)], deney2 [SGTİ (n=11)] ve kontrol (n=11) gruplarına atanacaktır. Kontrol grubuna deney gruplarında uygulanan leg extension hareketinin yaptırılmasının yanı sıra plasebo etkisini ortadan kaldırma için beslenme ve sağlıklı yaşam ile ilgili bilgilendirici videolar izletilecektir. Araştırmada kullanılacak veri toplama araçları; Hareketi İmgeleme Ölçeği, Yüzeysel Elektromyografi (yEMG) Ölçümleri ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme formu olmak üzere üç bölümden oluşacaktır. Proje sürecinde başlangıçta ön test olarak katılımcılardan imgeleme becerisi (Hareketi İmgeleme Ölçeği) ve imgeleme sırasında yEMG ön ölçümleri alınacaktır. Gerekli müdahale programı uygulandıktan sonra imgeleme becerisi ve kas aktivasyonlarının son test ölçümleri alınarak ölçüm süreci tamamlanacaktır. İmgeleme antrenman programlarının bağımlı değişken (kas aktivasyonu, imgeleme becerileri) üzerindeki etkisini belirlemek için Karışık Ölçümlerde İki Yönlü ANOVA (3x13) yapılacaktır.