AŞI OL, HAYATTA KAL.


Alay H. , Öner İ. V. (Executive) , Öner G.

Project Supported by Higher Education Institutions, 2021 - 2022

  • Project Type: Project Supported by Higher Education Institutions
  • Begin Date: December 2021
  • End Date: March 2022

Project Abstract

Amaç:Bu projede, Çin’in Wuhan Eyaleti’nden tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını ve önlemleri hakkında daha ayrıntılı bilgilendirme yapmak amaçlanmaktadır. Bilgilendirme Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Handan ALAY tarafından Müh. Fak.-Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerine sunum şeklinde yapılacaktır. Sunum kapsamında özellikle gençleri etkisi altına alan Koronavirüse karşı, aşının önemi vurgulanacak ve yüzyüze eğitimin başlaması ile vaka sayılarının artmasının sonucu, salgının ölümle sonuçlanmaması için öncelikle olarak aşı olmanın gerekliliği vurgulanacaktır. Ayrıca bu proje kapsamında herhangi bir harcama kalemi talep edilmemektedir.
Yöntem:Ülkemizde ilk kez Coronavirus pozitif vakası 11 Mart 2020 tarihinde görülmüş olup, hastanın ölümü ile sonuçlanmıştır. Coronavirinae alt familyasına ait olan Coronavirus'lar, pozitif polariteli, büyük, zarflı ve tek zincirli RNA virüsleri olarak tanımlanmaktadır. Coronavirus'ların birçok hayvanda (kedi, köpek, at, sığır, domuz, kuş, kemiriciler, kümes hayvanları) aynı insanlarda olduğu gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden oldukları tespit edilmiştir. İnsan Coronavirus'ları genetik olarak yarasa virüslerinin mutasyonlarıyla oluşmuşlardır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de nedeni bilinmeyen ve bir ay içinde hızla yayılan çok sayıda pnömoni vakası için 30 Ocak 2020'de uluslararası halk sağlığı riski ilan etmiş ve 11 Şubat 2020’de bu yeni virüs SARS-CoV-2 olarak isimlendirilmiştir. Uluslararası virüs taksonomi komitesi bu virüsü SARS-CoV-2 olarak, virüsün yol açtığı hastalığı da “Covid-19” olarak adlandırmıştır[1,2]. [1] Cui, J., Li, F., Shi, Z.L. (2019). Origin and evolution of pathogenic Coronaviruses. Nature Reviews Microbiology, 171 (3), 81-192. [2] GH, (2020). Gıda hattı: 6 farklı korona virüs tespiti belirlendi, hangisi ne kadar hasta ediyor? https://www.gidahatti.com/6-farkli-korona-virüs-tipibelirlendi-hangisi-ne-kadar-hasta-ediyor-171964/ (Erişim Tarihi: 19.07.2020) Covid-19 salgını ile ilgili bilgilendirmeler ve önlemlerin anlatılması. Coronavirüs riskine karşı ALINMASI gereken tedbirler kapsamında aşağıda14 kural anlatılmıştır. 1.Ellerini sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın. 2.Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun. 3.Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın. 4.Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının. 5.Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın. 6.Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin veya erteleyin. 7.Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın. 8.Kıyafetlerinizi 60-90oC’de normal deterjan ile yıkayın. 9.Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin. 10.Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın. 11.Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın. 12.Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin. 13.Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin. 14.Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun. [1] S.Özçakmak, I. Var,’ Covid-19 Salgınının Yayılmasını Önleyici Hijyen Uygulamaları’, Akademik Gıda 18(4) (2020) 433-441, DOI: 10.24323/akademik-gida.850947.