Yükseköğretim Kurumlarında Çalışan İdari Personelin Etik Değerler Algısının Ölçülmesi


Creative Commons License

ÖREN E. (Yürütücü), KARTAL C. B., COŞKUN K. F., SALMAN T., ŞAHİN L., UÇAN F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2022
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2023

Proje Özeti

İlk ortaya çıktığı zamanlardan günümüze kadar toplumsal ilişkilerin şekillenmesinde önemli bir rol edinmiş olan etik, genel olarak, ilişkilerde doğru ve yanlış ölçütlerin belirlenmesi anlamına gelmektedir. Bu doğru ve yanlış ölçütü sadece bireysel alanları değil, aynı zamanda kamusal alanları da kapsamaktadır. Günümüzde, çalışma hayatı içerisinde karşılaşılan etik sorunlarının çoğalması etiğin önemini artırmıştır. Mesleki etik problemi, belirsiz durumlar karşısında nasıl davranılması gerektiği konusunda rehberlik eden etik ilkelerin uygulanması ve benimsenmesi ile aşılabilecektir. Ayrıca, mesleki anlamda bir etik algısı ve kültürünün oluşturulması, iş memnuniyeti ve örgütsel bağlılık üzerinde de olumlu etkiler yaratacaktır. Mesleki etiğin çok değerli olduğu yükseköğretim kurumlarında belli bir etik bilincin yerleşmesi akademinin geleceği açısından son derece önemlidir. Sadece akademisyen ve öğrencileri değil, idari personeli de kapsayan tüm paydaşlar sorumlu olduğu alanlarda etik değerler ve ilkeler çerçevesinde hareket etmeli ve bunun bilincinde olmalıdırlar. Belirli bir etik düzey kuruma olan güveni de pekiştirmektedir.

İdari personelin öğretim elemanlarına, öğrencilere, meslektaşlarına, kurumuna ve topluma karşı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu bağlamda, yükseköğretim kurumlarında kalite ve güvenin artırılmasında -paydaşlardan biri olarak- idari personelin önemi göz ardı edilemez. İdari personelin sorumluluk alanlarındaki mesleki etik değerlerini belirleyebilmek, bu konudaki bilgi ve bilinç düzeyini ölçebilmek kurumsal başarı, kalite ve güven stratejilerine önemli bir katkı sağlayacaktır.

Çalışmamızda yöntem olarak saha araştırma yöntemi tercih edilmiş ve anket tekniği uygulanmıştır. Bu kapsamda ele alınan Atatürk Üniversitesi’nde görev yapmakta olan idari personelin etik değerlere ilişkin tutumları, Yükseköğretim Kurumları Etik Davranış İlkeleri temel alınarak hazırlanan anket ile analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın olası sonuçlarının yeni hedefler ve politikalar üretmek için yol gösterici olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Etik, Meslek Etiği, İdari Personel, Yükseköğretim, Kamu Yönetimi