27. TDB Uluslararası Dişhekimliği Kongresi, Ankara, Turkey, 26 - 29 October 2023, vol.13, no.1, pp.108
AIM:In this case report, it is aimed to report a case in which a patient with class III tendency and teeth 11-21 erupted in crossbite was protruded with labiolingual springs and then treated with Simões Network 3 (SN3) appliance.
CASE:A 7-year-old girl was admitted to Atatürk University, Faculty of Dentistry, Department of Pedodontics with the complaint of orthodontic problems. In the clinical and radiographic examination of the patient, it was determined that the anterior teeth were in crossbite. The cephalometric radiography was uploaded to WebCeph software and the sagittal analysis was found to be compatible with skeletal Class III. A removable appliance containing a labiolingual spring was prepared for the patient and it was decided to use it. Occlusal elevations were made to the first permanent molar teeth with 2-3 mm high compomer resins. Tooth number #11, then #21, was protruded during the eruption stage. The SN3 appliance was started to be used to protect the overjet obtained after protrusion of the anterior teeth. Sagittal growth in the maxilla was stimulated with the accessory elements of the SN3 appliance, and the growth of the mandible was controlled by correcting the crossbite. Maintenance therapy will be continued until the ideal maxillomandibular relationship and profile is reached.
CONCLUSION:Early treatment of anterior crossbite offers a favorable prognosis, which significantly affects quality of patients life. It has been observed that with the functional treatments started in the primary and mixed dentition periods, tooth extraction or orthognathic surgical approaches can be prevented in later ages. It has been seen that with early interventions, patients' dentofacial development can be positively affected by benefiting from their developmental potential and malocclusions can be treated in a shorter time with simple mechanics.
GİRİŞ:Bu olgu sunumunda Sınıf III eğilimi olan ve 11-21 numaralı dişleri çapraz kapanışta erüpte olan hastanın, labiolingual zemberekler ile protrüze edilmesi ve ardından Simões Network 3 (SN3) apareyi ile tedavi edildiği olgunun rapor edilmesi amaçlanmıştır.
OLGU SUNUMU:7 yaşında kız çocuk hasta Atatürk Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı Kliniğine ortodontik problem şikâyeti ile başvurdu. Hastanın yapılan klinik ve radyografik muayenesinde anterior dişlerinin çapraz kapanışta olduğu tespit edildi. Sefalometrik radyografinin WebCeph yazılımına yüklenmesi ile sagittal yönde yapılan analizlerin iskeletsel Sınıf III ile uyumlu olduğu görüldü. Hastaya labiolingual zemberek içeren hareketli aparey hazırlanarak, kullanılmasına karar verildi. Birinci molar dişlerine 2-3 mm yüksekliğinde kompomer rezinler aracılığı ile okluzal yükseltmeler yapıldı. İlk önce 11 daha sonra 21 numaralı diş erüpsiyon aşamasında protrüze edildi. Ön dişlerin protrüze edilmesinden sonra elde edilen overjetin korunması için SN3 apareyi kullanılmaya başlandı. SN3 apareyinin aksesuar elemanları ile maksillada sagittal büyüme stimüle edildi ve çapraz kapanışın düzeltilmesiyle mandibulanın büyümesi kontrol altına alındı. İdeal maksillomandibuler ilişki ve profile ulaşana kadar hastada idame tedavisine devam edilecektir.
SONUÇ:Ön çapraz kapanışın erken tedavisi, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen, olumlu bir prognoz sunar. Süt ve karışık dişlenme dönemlerinde başlanan fonksiyonel tedaviler ile daha ileri yaşlarda diş çekimi veya ortognatik cerrahi yaklaşımların önüne geçilebileceği görülmüştür. Erken müdahalelerle, hastaların, gelişim potansiyellerinden faydalanarak dentofasiyal gelişimlerine olumlu yönde etki edilebileceği ve malokluzyonların daha kısa sürede, daha basit mekaniklerle tedavi edilebileceği görülmüştür.