Travma Sonrası Nekrotik İmmatür Santral Dişlerde Rejeneratif Endodontik Tedavi: İki Yıllık Takip


Creative Commons License

Alagöz M., Derelioğlu S.

İzmir Dişhekimleri Odası Uluslararası Bilimsel Kongre ve Sergisi, İzmir, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2024, cilt.1, sa.1, ss.325-326

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.325-326
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu olgu sunumunda, travma sonrası nekrotik hale gelen üç adet immatür maksiller santral dişin rejeneratif endodontik tedavileri ve iki yıllık klinik/radyografik takiplerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Olgu Tanımlaması: Olgu 1’de (12 yaşında erkek hasta) 11 numaralı dişte, Olgu 2’de (9 Yaşında, kız hasta) 21 numaralı dişte ve Olgu 3’te ( 14 yaşında, kız hasta) 21 numaralı dişte travma hikayesi vardı. Her üç hasta da travma sonrası ağrı, şişlik ve pürülan akıntı şikayetleriyle kliniğe başvurmuştur. Muayene ve radyografik değerlendirme sonucunda dişlerin immatür ve nekroz olması sebebiyle rejenerasyon tedavisi yapılmasına karar verilmiştir. İlk seansta, kök kanallarındaki debris uzaklaştırıldıktan sonra, ilk önce 20 ml %2,5’lik sodyum hipoklorit ve ardından 20 ml %0,09’luk serum fizyolojik ile 5’er dakika irrigasyon yapılarak temizlenmiş, herhangi bir enstrümantasyon yapılmamıştır. Kanallar paper point ile kurutulmuş ve kalsiyum hidroksit yerleştirilmiştir. Dişler geçici olarak (çinko oksit ile) kapatılmıştır. Üç hafta sonraki ikinci seansta, geçici dolgu ve kalsiyum hidroksit uzaklaştırıldıktan sonra kanal 20 ml %17’lik etilendiamintetraasetik asit ile ardından 20 ml %0,09’luk serum fizyolojik ile 5’er dakika irrigasyon yapılmış ve kanal paper point ile kurutulmuştur. Daha sonra #15 numaralı K tipi eğe ile apikalde kanama sağlanmıştır. Apikal kanama elde edildikten sonra, kan pıhtısı üzerine mine-sement sınırına kadar 3 mm kalınlığında Biodentine yerleştirilmiştir. Ardından, dişler kompozit rezin ile restore edilmiştir. Bulgular: İki yıllık takip süresince, klinik olarak palpasyon ve perküsyonda ağrı olmadığı, radyografik olarak radyolusent lezyonların iyileştiği ve fizyolojik kök gelişiminin sürdüğü gözlemlenmiştir. Tedavi edilen dişler vitalite testine pozitif yanıt vermiş, asemptomatik hale gelmiş ve dişlerin fonksiyonda olduğu görülmüştür. Sonuç: Rejeneratif endodontik tedavi, immatür nekrotik dişlerde kök gelişimini ve apikal kapanmayı sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, özellikle estetik öneme sahip olan santral dişlerin ağızda tutulmasında, çocuk hastaların fonksiyonel, estetik ve psikososyal ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynar. 

Aim: This case report aims to evaluate the regenerative endodontic treatments and the two-year clinical/radiographic follow-up of three necrotic immature maxillary central teeth that became necrotic following trauma. Case Description: In Case 1 (12-year-old male), trauma affected tooth 11; in Case 2 (9-year-old female), tooth 21; and in Case 3 (14-year-old female), tooth 21. All three patients presented with complaints of pain, swelling, and purulent exudate after dental trauma. Following clinical and radiographic examinations, regenerative treatment was decided due to the teeth's necrotic and immature condition. During the first session, after removing debris from the root canals, the canals were irrigated with 20 ml of 2.5% sodium hypochlorite and 20 ml of 0.09% saline for 5 minutes each, without any instrumentation. The canals were dried with paper points, calcium hydroxide was placed inside, and a temporary restoration (zinc oxide ) was applied. In the second session, three weeks later, calcium hydroxide and the temporary restoration were removed, and the canal was irrigated with 20 ml of 17% ethylenediaminetetraacetic acid and 20 ml of 0.09% saline. After drying the canal, apical bleeding was induced with a #15 K-file, and 3 mm of Biodentine was placed over the blood clot up to the cementoenamel junction. The teeth were then restored with composite resin. Results: During the two-year follow-up, any pain was detected on palpation or percussion, and radiographic healing of the radiolucent lesions, as well as continued physiological root development, was observed. The treated teeth responded positively to vitality testing, remained asymptomatic, and continued to function normally. Conclusion: Regenerative endodontic treatment supports root development and apical closure in necrotic immature teeth. This method is crucial in preserving central teeth, which have significant esthetic value, and it plays a vital role in meeting the functional, esthetic, and psychosocial needs of pediatric patients.