Gaziantep Üniversitesi 1. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Gaziantep, Türkiye, 25 - 27 Ekim 2024, cilt.1, sa.1, ss.82
Giriş: Diş travmaları özellikle çocuk ve gençlerde sık karşılaşılan bir acil durumdur. Bu travmalar, dişin estetik ve fonksiyonel yapısını önemli ölçüde etkiler. Komplike kron kırığı; mine, dentin ve pulpa dokusunun bir arada hasar gördüğü ciddi bir yaralanmadır. Bu tür yaralanmaların tedavisinde pulpa dokusunun canlılığını korumak çok önemlidir. Komplike kron kırığı , estetik görünüm ve fonksiyonun korunması açısından zorluklar taşır. Kırık parçanın dişin orjinal yapısına re-entegrasyonu hem hastanın doğal diş görünümünün korunmasını sağlar hem de tedavi sürecini hızlandırır. Bu olgu serisinde travma sonucu dişinde komplike kron kırığı meydana gelmiş dört hastada , dişin kırık parçası kullanılarak ve pulpa canlılığı korunarak gerçekleştirilen tedavi prosedürüne yer verildi. Olgu Sunumu: On yaşında dört hasta farklı tarihlerde komplike kron kırığı şikayeti ile Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniğine başvurdu. Tüm vakalarda kırık diş parçası süt içerisinde saklanmıştı. Klinik ve radyografik muayenenin ardından tüm hastalara aynı tedavi prosedürü uygulandı. Lokal anestezi uygulandıktan sonra etkilenen diş lastik örtü ile izole edildi. Ardından cvek pulpotomisi yapıldı ve expoze olan pulpa dokusu Biodentine ( Septodont,Fransa) ile örtüldü. Biodentine ‘in üzeri rezin modifiye cam iyonomer siman (ionoseal voco,Almanya) ile örtüldü. Mine yüzeyi %37’lik fosforik asit ( Vocoid,Almanya) ile pürüzlendirildi. Ardından dentin bağlayıcı ajan(Futurabond-U;,Almanya ) uygulandı. Kırık parça , akışkan kompozit (Omnichroma,Japonya) uygulanarak parmak basıncıyla yeniden konumlandırıldı. Kompozit ışık cihazı ile polimerize edildikten sonra restorasyon yüzeyi Sof Lex diskleri(3M- ESPE, ABD) ile parlatıldı. Oklüzyon kontrol edilip, ağız hijyenine dikkat etmeleri ve etkilenen dişi kullanmamaları konusunda bilgilendirilen hastalar taburcu edildi. 9-18 ay arasında farklı sürelerde takip edilen 4 vakada da etkilenmiş dişin fonksiyon ve estetik açıdan memnuniyet verici ve asemptomatik olduğu görüldü. Sonuç: Genç ve çocuk hastalarda travmaya uğramış dişlerin pulpasını korumak, uzun vadede optimal sonuçlar için elzemdir. Kırık diş parçasının yeniden yapıştırılması hem estetik hem de fonksiyonu geri kazandıran hızlı ve etkili bir tedavi yöntemidir. Bu vakalarda cveck pulpotomisi , hücre açısından zengin koronal pulpa dokusunu koruyarak iyileşme potansiyelini arttırır.
Introduction: Dental trauma is a common emergency, especially in children and adolescents, significantly affecting both the aesthetic and functional aspects of teeth. A complicated crown fracture is a serious injury involving the enamel, dentin, and pulp tissues. In such injuries, preserving the vitality of the pulp tissue is crucial. The treatment of complicated crown fractures challenges in terms of maintaining aesthetics and function. Reattaching the fractured tooth fragment to its original structure helps to preserve the patient's natural tooth appearance and accelerates the treatment process. This case series presents the treatment procedures performed using the fractured tooth fragment while preserving pulp vitality in four patients who sustained complicated crown fractures due to trauma. Case Presentation: Four ten-year-old patients presented at different times to the Pediatric Dentistry Clinic at Atatürk University, each with a complaint of complicated crown fracture. In all cases, the fractured tooth fragment had been stored in milk. Following clinical and radiographic examination, the same treatment procedure was applied to all patients. After administering local anesthesia, the affected tooth was isolated with a rubber dam. Cvek pulpotomy was performed, and the exposed pulp tissue was covered with Biodentine (Septodont, France). A resin-modified glass ionomer cement (Ionoseal, Voco, Germany) was then placed over the Biodentine. The enamel surface was etched with 37% phosphoric acid (Vococid, Germany). Afterward, a dentin bonding agent (Futurabond-U, Voco, Germany) was applied. The fractured fragment was repositioned using flowable composite (Omnichroma, Japan) with finger pressure. Once the composite was polymerized with a light-curing device, the restoration surface was polished using Sof-Lex disks (3M-ESPE, USA). After occlusion was checked and patients were advised on oral hygiene and avoiding the affected tooth, they were discharged. The four cases, followed for 9-18 months, showed asymptomatic teeth with satisfactory function and aesthetics. Conclusion: In pediatric and adolescent patients, preserving the pulp of traumatically injured teeth is essential for optimal long-term outcomes. Reattachment of the fractured tooth fragment is a rapid and effective treatment method that restores both aesthetics and function. In these cases, Cvek pulpotomy enhances the healing potential by preserving the cell-rich coronal pulp tissue.