GEBELİKTE AKUT VİRAL HEPATİT


Creative Commons License

Kesmez Can F., Albayrak A., Cimilli Şenocak G. N.

9. PALANDÖKEN KADIN DOĞUM KONGRESİ, Erzurum, Türkiye, 12 - 15 Mart 2020, ss.26

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.26
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gebelikte oluşan karaciğer hastalıkları; gebeliğe özgü (gebeliğin intrahepatik kolestazı, hyperemesis gravidarum, gebeliğin akut yağlı karaciğeri, HELLP sendromu) ve gebeliğe özgü olmayan (akut viral hepatit, toksik hepatit, otoimmün hepatit gibi) hastalıklar olarak iki gruba ayrılır. Gebeliğe özgü olmayan karaciğer hastalıklarının en sık nedeni akut viral hepatit olup, gebeliğin her döneminde ortaya çıkabilmektedir. Bizde bu çalışmada 2 gebe akut viral hepatit olgusu ile konuya dikkat çekmek istedik.

Olgu1: 22 yaşında, 29 haftalık gebe polikliniğimize bir haftadır başlayan halsizlik, bulantı, kusma, kaşıntı, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, gözlerde ve vücudunda sararma şikayetleriyle başvurdu. Akut hepatit? HELLP? ön tanıları ile kliniğimize yatırıldı. Anamnezinde 6 yıl önce operasyon öyküsü olup öz ve soy geçmişinde özellik yoktu. Hastanın viral hepatit, torch, otoimmün tetkikleri istendi. Kadın doğum kliniği ile konsülte edildi. Tansiyon takibi, trombosit değerleri, idrarda proteinüri düzeyi normal olan hastada HELLP düşünülmedi. HbsAg(+), HBcIgM(+), AntiHBS(-), HBVDNA 100524 IU/mL olarak alındı. HEVIgM, HEVIgG, HAVIgM negatifti. HAV IgG (+)’di. ALT 463, AST 293, total bilirubin 9.7, direkt bilirubin 5.6 olarak ölçüldü. INR normaldi. Akut hepatit B olarak kabul edilen hastanın hidrasyonu sağlandı. Takiplerinde değerleri normale gelen hasta taburcu edildi. Hasta 1 yıl sonra kontrole geldiğinde HBsAg(-), AntiHBs(+), HbcIgG(+), HBVDNA(-) olup doğal bağışıklık geliştiği görüldü.

Olgu 2: 33 yaşında, 25 haftalık gebe, 10 gündür halsizlik, yiyeceklere ve kokulara karşı tiksinti, bulantı, kusma, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, gözlerde sararma ve kaşıntı şikâyeti ile kadın doğum kliniğine yatırılmış olup tetkiklerinde HAVIgM(+), HAV IgG(+) olup intaniye kliniğine devir alındı. Tetkiklerde AST:1982, ALT:1753, total bilirubin 3.1, direkt bilirubin 2.2 olarak ölçüldü. HBsAg(-), AntiHBS(+), HEVIgM(-), HEVIgG(-) olup hasta akut hepatit A olarak kabul edildi. Takiplerinde AST 56, ALT 47’ye kadar geriledi ve hasta taburcu edildi. Gebelerde akut viral hepatit kliniği, gebeliğe bağlı karaciğer hastalıkları ile benzer özellikler gösterir. Bu nedenle gebelerde karaciğer hastalığı saptandığı zaman, akut viral hepatitlerin tetkik edilmesi önemlidir.