SS - 191 KÜNT BATIN TRAVMASINA BAĞLI İNCE BAĞIRSAK PERFORASYONU OLGULARI


Creative Commons License

Dişçi E., Ağırman E.

18.Ulusal Acil Tıp Kongresi 9th intercontinental Emergency Medicine Congress 9th international Critical Care And Emergency Medicine Congress, Antalya, Türkiye, 27 - 30 Ekim 2022, ss.97

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.97
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ-AMAÇ: Abdominal travmalar, tüm travmalar arasında 3. sıklıkta karşımıza çıkmaktadır. Travma kaynaklı ölümlerin %10’undan sorumludur. Abdominal travmaların %75’ini künt travmalar oluşturmaktadır. Künt travmalarda öncelikle dalak ve karaciğer gibi solid organ yaralanmaları görülmekle birlikte barsak yaralanmaları da meydana gelebilmektedir. Künt karın travması sonucu akut batın tanısı sonrası operasyona alınan iki hastanın klinik sonuçlarını paylaşmayı amaçladık.05.07.2022 tarihinde acil servise aynı araç içinde yaralanma sonucu multi travma nedeniyle başvuruda bulunan künt karın travması tespit edilen iki hastanın yaş, cinsiyet, laboratuvar değerleri, batın tomografi sonuçları, yapılan cerrahi girişimler ve yatış süreleri kaydedildi.

BULGULAR: 21 ve 55 yaşındaki erkek hastalar acil serviste değerlendirildi. Karın ağrısı şikayetleri mevcuttu. Her iki hastada multi travmalıydı fakat acil operasyon gerektirecek batın dışı patolojileri yoktu. Başvuru sırasında batın muayenesinde iki hastada da batın normal bombelikteydi, minimal hassasiyet ve defans mevcuttu ve rebound yoktu. Laboratuar değerlerinde WBC: (19880-14400), LDH: (746-391), Amilaz: (498-359) olarak ölçüldü. Çekilen karın bilgisayarlı tomografi görüntülemesinde ilk hastada ince barsak anslarında duvar kalınlık artışı ve perihepatik ve perisplenik mayii olduğu ikinci hastada pelvik bölgede minimal serbest mayii olduğu ve intra-peritoneal serbest hava ile uyumlu görünüm olduğu rapor edildi. Bu değerlendirmeler neticesinde ilk hasta hemoperitoneum, ikinci hasta ise perforasyon ön tanılarıyla operasyon planlanarak Genel Cerrahi Yoğun Bakım ünitesine yatırıldı. Takiben ilk hasta genel anestezi altında operasyona alındı. Operasyonda batında ince barsak muhtevası olduğu ve jejenumda 50. ve 60. cm’lerde tam kat barsak perforasyonu olduğu gözlendi. İkinci hasta da genel anestezi altında operasyona alındı. Explorasyonda batında ince barsak muhtevası olduğu ve jejenumda 100. cm’de tam kat barsak perforasyonu olduğu gözlendi. Her iki hastaya da perforasyon alanlarını içine alacak şekilde ince barsak rezeksiyonu ve stapler ile yan yana ince barsak anastomozu uygulandı. Batın içi bol izotonik solüsyonla yıkanarak dren tatbik edildi ve ameliyatlar sonlandırıldı. Hastalar post operatif dönemde uygun antibiyoterapi başlanarak takip edildi. Post operatif problemleri olmayan hastalardan ilk hasta 5. gününde çene operasyonu için ilgili kliniğe devredilerek, ikinci hasta ise 7. gününde şifa ile taburcu edildi.

SONUÇ: Künt karın travmaları her ne kadar sıklıkla solid organ yaralanmasına neden olsa da barsak perforasyonuna da yol açabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Batın tomografisi güvenle kullanılan bir görüntüleme yöntemi olmasına rağmen perforasyon bulguları olan batın için serbest hava her hastada görülmeyebilir. Künt travma hastalarında batın içi organ yaralanma şüphesi mevcut ise operasyondan kaçınmamak gerekmektedir.

ANAHTAR KELIMELER: akut batın, ince bağırsak perforasyonu, künt batın travması