II. Ulusal Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu, konferansı dâhilinde, "Hava Kirliliğinin Ormanlar Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi ve İzlenmesi Hakkında Uluslararası İşbirliği Programı (ICP Forests), Meteorolojik Ölçümler", (Yayın sözlü bildiri olarak kabul edildi) Isparta, Türkiye, Ekim 2014.


DEMİR M., ŞAHİN U.

Teknik Rapor, ss.1, 2014

  • Yayın Türü: Diğer Yayınlar / Teknik Rapor
  • Basım Tarihi: 2014
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sürdürülebilir orman yönetimini gerçekleştirmek ve iklim değişikliğinin ormanlar üzerine etkilerinin izlenmesi amacıyla yürütülen ICP Forests (Ormanlar Üzerine Hava Kirliliğinin Etkilerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Uluslararası İşbirliği Programı) programı, Ülkemizde 2008 yılından itibaren “Orman Ekosistemlerinin İzlenmesi Programı” adı altında yürütülmektedir. Orman Ekosistemlerinin İzlenmesi Programının uygulama konularından olan “Meteorolojik Ölçümler”, iklim değişikliğinin ormanlar üzerine olan etkilerinin yorumlanabilmesi için en önemli konu başlıklarından biridir. Meteorolojik değişimlerin zaman içerisindeki farklılık ve büyüklüğü, Seviye I ve Seviye II alanlarında yapılan diğer birçok gözlemin açıklayıcı faktörüdür. Bu çalışmada, meteorolojik izleme konu başlığında, ölçülmesi gerekli meteorolojik değişkenler bakımından hangi noktada olduğumuz güncel olarak ele alınmaktadır. Çalışmanın yöntemi, literatür taraması, veri toplama, yerinde gözlem ve değerlendirme aşamalarından oluşmaktadır.

ICP Forests (Monitoring of Air Pollution Effects on Forests and International Cooperation Program Evaluation) project, carried out to realize sustainable forest management and to monitor effects of climate change on forests, have been conducted as "Monitoring of Forest Ecosystems Program” since 2008 in our country. "Meteorological Measurements” are one of the most important topics in order to interpret the effects of climate change for the "ICP Forests" project. The magnitude and changes of the meteorological variables in time are explanatory factors of the many other observations made at the Level I and Level II plots. In this study, at which point we are in meteorological monitoring topic in terms of meteorological variables measured mandatory has been handled currently.The method consists of literature research, data collection, on-site observation and evaluation stages