TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURAL AND NATURAL SCIENCE, cilt.8, sa.3, ss.671-679, 2021 (Hakemli Dergi)
Araştırmada, Van ili İpekyolu ilçesinde hanelerin balık tüketim sıklığına etki eden sosyo-ekonomik ve
demografik faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ana materyalini, Van ili İpekyolu ilçesinde ikamet
eden ve oransal örnekleme yöntemi kullanılarak tespit edilen 182 haneden toplanan anket verileri
oluşturmaktadır. Araştırmada hanelerin balık tüketim sıklığına etki eden faktörler sıralı probit model ile analiz
edilmiştir. Araştırmada hanelerin %92,9’unun balık tükettiği ve %7,1’inin balık tüketmediği belirlenmiştir.
Araştırmada, yaş ve hane reisinin bayan olmasının hanelerin balık tüketim sıklığını azalttığı, hanede tüketilen
balığı yeterli olduğunu düşünme, hane reisinin evli olması, aylık ortalama balık tüketim harcaması, balığı
balıkçıdan satın alma, aylık ortalama hane gelirinin asgari ücretin altında olması, kişi başına düşen balık tüketim
miktarı ve hane halkı büyüklüğü değişkenlerinin hanelerin balık tüketim sıklığını arttırdığı belirlenmiştir.
Araştırmada, hanelerin büyük bir çoğunluğunun balık tükettiği, kişi başına düşen balık tüketim miktarının
Türkiye ortalamasından yüksek ancak dünya ortalamasından düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak
hanelerin daha sık balık tüketmesi için annelere yönelik yapılacak eğitim çalışmalarına, taze balığa ulaşım
imkânları ve balık restoranlarının sayısının arttırılması konularında yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu
değerlendirilmektedir.
In this study, demographic and economic factors affecting fish consumption frequencies are
determined in İpekyolu district of Van province. Main material of the study consists of 182 respondents,
residing in İpekyolu district of Van province, calculated through proportional sampling method. In the study,
the factors affecting the fish consumption frequency of the households were analyzed with the ordered probit
model. According to the results, it is found that %92.9 of households consume fish while %7.1 of them do not
consume fish. Head of households age and households with a female headed have negative effect on fish
consumption frequencies and consideration of sufficient fish consumed in the family, households with a
married head, monthly average expenditure on fish, purchasing fish from fisher, having less income than
official minimum wage, average fish consumption per capita and size of households have positive effect on fish
consumption frequencies. In the study, most households in the district consume fish and average consumption
per person is higher than Turkey’s average however, less than world average. As a conclusion, trainings for
mothers, access to fresh fish opportunities and increasing the number of fish restaurants will make significant
contributions for households to consume fish more frequently.