Yükseköğretimde Norm Kadro Değişikliği Sonucu Aktörlerin Başa Çıkabilme Potansiyelinin Değerlendirmesi: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması


Creative Commons License

Karataş A., Avci S. B.

Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, cilt.12, sa.2, ss.439-460, 2019 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 12 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM), Index Copernicus, Sobiad Atıf Dizini
  • Sayfa Sayıları: ss.439-460
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son yıllarda sayısı artan üniversitelerde istihdam edilecek akademisyenlerin kadro durumları politika yapıcılar tarafından tartışılır bir konu haline gelmiştir. Yüksek Öğretim Kurulu bu tartışmalar ekseninde aldığı kararlar doğrultusunda, 2 Kasım 2018 tarihinde norm kadro yönetmeliğini çıkarmıştır. Bu yönetmelikle birlikte üniversitelerin kadro sistemlerinde ciddi değişimler öngörülmüştür. Üniversitelere bazı durumlarda kadro sınırlaması bazı durumlarda ise daha kolay kadro ihdas etme olanağı sunulmuştur. Norm kadro çalışmaları bireyler nezdinde örgütlerde yeniden yapılanma ya da örgütsel değişim süreci olarak algılanır ve buna bağlı bireysel tepkiler geliştirilir. Bu çalışmada bir devlet üniversitesinde çalışan akademisyenlerin YÖK’ün norm kadro çalışması sonrası ortaya çıkan algısal değerlendirmeleri ve başa çıkma potansiyellerinin unvanlara göre farklılıkları ile birlikte görgül olarak incelenmektedir. Geliştiren yeni bir ölçek yardımıyla elde edilen bulgular akademik unvanın, bireylerin örgütsel değişimle başa çıkma potansiyelleri üzerinde oldukça etkili yapısal bir faktör olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu çalışmada, araştırmadan elde edilen bulgular kavramsal ve yönetimsel düzeyde değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Norm Kadro, Değişimle Başa Çıkma, Ölçek Geliştirme

In recent years, the number of academicians to be employed in universities has become an issue that can be discussed by policy makers. The Council of Higher Education issued the norm staff regulation on 02.11.2018 in line with the decisions taken in the context of these discussions. With this regulation, serious changes have been envisaged in the cadre systems of universities. In some cases, universities were provided with the opportunity to create a staff limitation and in some cases easier staffing. Norm staff work is perceived as a process of restructuring or organizational change by individuals and organizations and individual reactions are developed accordingly. In this study, the perceptual evaluations and coping potentials of academicians working in a state university after the norm staff work of The Council of Higher Education are examined empirically. Findings obtained with the help of a new scale developed show that academic title is a highly effective structural factor on the potential of individuals to cope with organizational change. In addition, the findings of this study are evaluated at the conceptual and managerial level.

Keywords: Organizational Change, Norm Staff, Coping with Change, Scale Development