Determining the Factors Affecting Farmers’ Decision on Organic Livestock


Creative Commons License

DEMİR N., Sancar C., DEMİR O., Aksakal V., AKSOY A.

Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, cilt.4, sa.4, ss.313-317, 2016 (Hakemli Dergi)

Özet

Çalışmada, üreticilerin organik hayvancılık yapma kararları üzerine etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda organik hayvancılığa yönelik önemli projelerden birinin uygulandığı Gümüşhane ili çalışma kapsamına alınmıştır. Çalışmaya ait veriler, 25 baş ve üstü büyükbaş hayvan sayısına sahip konvansiyonel hayvancılık yapan üreticilere yönelik, tam sayım esasına göre 134 adet anket çalışmasından elde edilmiştir. Elde edilen veriler Logit Modelin tahmininde kullanılmıştır. Modelde, hayvancılık desteklerinden faydalanma oranı ve kaba yem ihtiyacını işletmeden karşılama oranı yüksek olan ve buna ek olarak fabrika yemi kullanma oranı düşük olan işletmelerde organik hayvancılığa geçiş eğiliminin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuç itibariyle, mevcut destekleme politikaları içerisinde yer alan yem bitkileri desteklerinin yıllar itibariyle artırılmasının üreticilerin organik hayvancılık yapma istekleri üzerinde olumlu etkiye neden olacağı ve bu durumun kârlı ve ihtisaslaşmış bir hayvancılık faaliyetinin sürdürülmesi açısından da önemli olacağı düşünülmektedir. 
 
 

In this study, the objective was to determine the factors affecting farmers’ decisions on organic livestock. Within this scope, the Gümüşhane province, in which one of the major organic livestock projects has been carried out, was taken into the focus of attention for this study. The data of the study was obtained from 134 surveys based on census and focusing on farmers doing conventional animal breeding and possessing 25 or more cattle. The data obtained were used in predicting the Logit Model. In the model, it was determined that the inclination to transition to organic animal breeding in institutions where the rate of benefiting from animal breeding supports and the rate of meeting forage requirements from their own are high and besides where the rate of using industrial feed is low.  As a result, it was recommended that the government support for forage crops, which are already within the current support policies, should be increased on yearly basis. This will have a positive effect on the decision of the farmers to choose organic livestock. This support is also important in terms of carrying out livestock activities in more profitable and technical way.