BAL ARISI (Apis mellifera L.) ANATOMİSİ,GENETİK VE ISLAHI İLE ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ


Creative Commons License

Cengiz M. M., Genç F.

Gece Kitaplığı, Ankara, 2019

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2019
  • Yayınevi: Gece Kitaplığı
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Arıcılık, ancak uygun iklim ve bitki örtüsünün bulunduğu

doğal koşullarda başarıyla yapılabilir. Çünkü arılar

besin madde ihtiyaçlarını doğadaki bitkilerden kendileri

sağlarlar. Türkiye’nin önemli bir arıcılık ülkesi olmasını

sağlayan en etkili faktör sahip olduğu floral zenginliktir.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde rakım batıdan

doğuya ve sahillerden iç kesimlere doğru gidildikçe artmakta

ve çayır-mera ve yaylalar, derin vadiler, geniş düzlükler

ve ovalar birbirini izleyerek engebeli bir topografik

yapı oluşturmaktadır. Bu durum Türkiye’yi floral çeşitlilik

bakımından dünyanın en önemli merkezlerinden birisi

kılmaktadır.

Türkiye’de ise arıcılık öteden beri daha çok bal üretimi

için yapılmaktadır. Fakat son yıllarda arı sütü ve polen

üretimi de artarak gelişmekte ve hatta propolis ve arı zehiri

üretiminde ciddi çabalar gözlenmektedir. Türkiye,

dünyada propolis üretimine en yatkın Kafkas ve Anadolu

arı ırklarına sahiptir ve aynı zamanda diğer arı ve arıcılık

ürünlerinin üretimi için uygun bir ülkedir.

Bal, polen, propolis, arı sütü, arı ekmeği ve apilarnil

esas olarak içerdikleri karbonhidratlar, çeşitli asitler, amino

asitleri, mineral maddeler, enzimler ve vitaminler, bazı

renk, tat ve aroma maddeleri ile sadece birer gıda olmayıp;

aynı zamanda antimikrobiyal, antioksidan ve antikanserojen

etkiye sahip çeşitli bileşenleri de barındırmaktadırlar.

Arı ürünlerinin bu farmakolojik özellikleri çoğunlukla

bünyelerindeki flavonoidler ve fenolik asitlerden

oluşan fenolik biyoaktif maddelerden kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle arı ürünleri sadece gıda olarak değil, tedaviye

yardımcı ve destekleyici olarak da önem kazanmaktadırlar