Türkiye Kırmızı Et Üretiminde Bölgelerarası Yapısal Değişim Üzerine Bir Analiz


Creative Commons License

Keskin A., Aksoy A., Yavuz F.

Türkiye IV. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Tekirdağ, Türkiye, 6 - 08 Eylül 2000, ss.1-8

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tekirdağ
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-8
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Avrupa Birliği ile uyum aşamasında, tarımın diğer alt sektörlerinde olduğu gibi hayvancılıkta da yapısal farklılıklar ve son yıllarda hayvancılık sektöründe yaşanan olumsuz gelişmeler dikkatleri bu sektör üzerinde yoğunlaştırmıştır. Diğer taraftan tarım kesimi yapısı gereği en fazla devlet müdahalesiyle karşı karşıya olan bir sektördür. Tarım kesimin korunması ve desteklenmesi, yalnız besin maddesi ve sanayiye ham madde sağlanması yönünden değil, geçimini ve yaşam şeklini tarımsal üretime bağlamış büyük bir kitlenin yaşam standartları ve diğer sektörlerdeki insanların yaşam standartları arasındaki dengenin korunması açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle söz konusu yapısal farklılıkların Türkiye’nin hangi bölgelerinde daha fazla, hangi bölgelerinde daha az olduğu, tarım politikalarının geliştirilmesi ve alınacak tedbirler açısından son derece önemli bir konudur.

Bu çalışma, hayvansal üretim konusunda tarım bölgeleri arasındaki yapısal değişimler ve bu değişimleri etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.