Türkiye V. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Erzurum, Türkiye, 18 - 20 Eylül 2002, ss.146-153
Bu araştırmanın amacı, 1990-2000 yılları arasında Erzurum
Şeker Fabrikası ekim alanlarında şeker pancarı, buğday, patates, arpa,
ayçiçeği, yonca, çayır, kuru fasulye ve lahana üretiminde girdileri ve bu
girdilerin üretime katılma oranları belirlemek ve üretim analizi yapmaktır.
Veri toplama kayıt yöntemiyle yapılmıştır. Yapılan toplu değerlendirmeler
sonucu, şeker pancarı, lahana, patates, ayçiçeği, fasulye, yonca, çayır otu,
buğday ve arpa için, dekara insan iş gücü gereksinimi sırasıyla 91, 89, 63, 45,
34, 13, 9, 7, 6 saat ve dekara ortalama verim sırasıyla 3178, 2200, 4636, 189,
115, 950, 434, 206, 223 kg olduğu belirlenmiştir. Şeker pancarı, lahana,
patates, ayçiçeği, fasulye, yonca, çayır otu, buğday ve arpa için, dekara insan
iş gücünün toplam maliyet içindeki oranı sırasıyla % 53.1, 38.2, 29.8, 53.7,
44.7, 30.5, 34.5, 16.9, 8.9; makine iş gücünün üretim maliyeti içindeki oranı
ise sırasıyla % 21.8, 23.1, 17.5, 15.6, 19.6, 23.2, 19.3, 40.6, 38.4 olarak
tespit edilmiştir. En fazla iş gücü şeker pancarı, en az iş gücü buğday ve arpa
üretiminde belirlenmiş ve insan iş gücü bakım ve hasat, makine iş gücü toprak
işleme, hasat- harman ve taşıma işlerinde kullanılmıştır. Son 5 yıllık
ortalamalara göre gelir-gider farkı en yüksek ürünler sırasıyla lahana,
patates, fasulye, şeker pancarı ve yonca olurken; en yüksek kârlılık oranı
yoncada belirlenmiştir.