Erzurum Yöresinde Şeker Pancarı ve Rakip Ürünlerin Mekanizasyon ve Üretim Maliyeti


Creative Commons License

Keskin A., Çakmakçı R.

Türkiye V. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Erzurum, Türkiye, 18 - 20 Eylül 2002, ss.146-153

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.146-153
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmanın amacı, 1990-2000 yılları arasında Erzurum Şeker Fabrikası ekim alanlarında şeker pancarı, buğday, patates, arpa, ayçiçeği, yonca, çayır, kuru fasulye ve lahana üretiminde girdileri ve bu girdilerin üretime katılma oranları belirlemek ve üretim analizi yapmaktır. Veri toplama kayıt yöntemiyle yapılmıştır. Yapılan toplu değerlendirmeler sonucu, şeker pancarı, lahana, patates, ayçiçeği, fasulye, yonca, çayır otu, buğday ve arpa için, dekara insan iş gücü gereksinimi sırasıyla 91, 89, 63, 45, 34, 13, 9, 7, 6 saat ve dekara ortalama verim sırasıyla 3178, 2200, 4636, 189, 115, 950, 434, 206, 223 kg olduğu belirlenmiştir. Şeker pancarı, lahana, patates, ayçiçeği, fasulye, yonca, çayır otu, buğday ve arpa için, dekara insan iş gücünün toplam maliyet içindeki oranı sırasıyla % 53.1, 38.2, 29.8, 53.7, 44.7, 30.5, 34.5, 16.9, 8.9; makine iş gücünün üretim maliyeti içindeki oranı ise sırasıyla % 21.8, 23.1, 17.5, 15.6, 19.6, 23.2, 19.3, 40.6, 38.4 olarak tespit edilmiştir. En fazla iş gücü şeker pancarı, en az iş gücü buğday ve arpa üretiminde belirlenmiş ve insan iş gücü bakım ve hasat, makine iş gücü toprak işleme, hasat- harman ve taşıma işlerinde kullanılmıştır. Son 5 yıllık ortalamalara göre gelir-gider farkı en yüksek ürünler sırasıyla lahana, patates, fasulye, şeker pancarı ve yonca olurken; en yüksek kârlılık oranı yoncada belirlenmiştir.