Bazı Bakteriyel Biyokontrol Ajanlar ile Havuç Acı Çürüklük Hastalığı (Geotrichum candidum Link )’xx nın Biyolojik Mücadelesi


Creative Commons License

Tozlu E.

Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.47, ss.1-9, 2016 (Hakemli Dergi)

Özet

Havuç acı çürüklük hastalık etmeni Geotrichum candidum Link kavun, domates, havuç gibi bitkilerin kök kısımlarında ve hasat sonrası depolanabilen ürünlerde sulu-yumuşak çürüklükler oluşturan önemli bir fungal patojendir. Hastalık etmeni, esas olarak depolarda görülmesine rağmen havuçlarda tarla şartlarında da çürümeye neden olmaktadır. Ülkemizde havuçlarda görülen hastalık etmenlerine karşı ruhsatlı fungisit bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu etmenler ile mücadelede yeni stratejilere gereksinim duyulmaktadır. Bu bağlamda, çalışma ile havuçta acı çürüklük hastalık etmeni ile mücadelede bazı bakteriyel biyokontrol ajanlarının etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, in vitro şartlarda ikili kültür denemeleriyle 15 adet bakteriyel biyokontrol ajanının etkinlikleri G. candidum’a karşı test edilmiştir. İkili kültür testlerinde, bakteriyel biyokontrol ajanlarının engelleme zonları 17.33-40.00, engelleme oranları % 7.40 – 37.96 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, in vitro şartlarda havuç acı çürüklük etmeni G. candidum’un gelişimi üzerine en yüksek etki RK-254 (% 37.96),  izolatında görülürken, bunu FDG-37 ve RK-506 izolatları takip etmiştir.

 

Anahtar kelimeler: Geotrichum candidum, biyolojik mücadele, havuç