Türkiye Et Sığırcılığında Islah ve Destek Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Çalışma.


Creative Commons License

Keskin A., Dağdemir V., Yavuz F.

IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, Şanlıurfa, Türkiye, 22 - 24 Eylül 2010, ss.175-182

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Şanlıurfa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.175-182
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalısmada Türkiye et sığırcılığında ıslah ve destekleme politikalarının bölgesel etkinlikleri

belirlenmeye çalısılmıstır. Bu amaçla üç asamalı en küçük kareler yöntemi kullanılarak regresyon

analizi yapılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre, bütün bölgelerde sığır eti üretimini etkileyen en

önemli faktör, kültür ve melez sığır sayısının toplam sığır sayısına oranıdır. Bütün bölgelerde sığır

eti üretimi ile kültür ırkı sığır ithalatı ve yem fiyatları arasında negatif, sığır eti verimi, et tesvik

primi ve kültür ve melez sığır sayısının toplam sığır sayısına oranı, arasında pozitif bir iliski tespit

edilmistir. Sığır eti üretimi ve sığır eti fiyatları arasında ise doğu ve orta bölgelerde pozitif, batı,

güney ve kuzey bölgelerde negatif iliski bulunmustur. 1990 yılından itibaren yapılan kültür ırkı

sığır ithalatının etkisinin istatistiksel olarak önemsiz olduğu tespit edilmistir. Bu sonuçlar, tarımsal

destekleme politikalarının bölgesel düzeyde belirlenmesinin önemini öne çıkarmaktadır.

Dolayısıyla Tarım ve Köyisleri Bakanlığının çalısmalarını sürdürdüğü “Tarım Havzaları Projesi”

bir an önce hayata geçirilmelidir.