YETİŞKİN BİREYLERDE SERBEST ZAMANDA SIKILMA ALGISININ PSİKOLOJİK İYİ OLUŞU YORDAMA GÜCÜ


Budak D.

3. Uluslararası Rekreasyon ve Spor Yönetim Kongresi, Antalya, Türkiye, 16 - 19 Mayıs 2022, ss.22-23

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.22-23
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç

Literatürde yer alan çalışmalar rekreasyonel aktivitelere katılımın bireyin fiziksel sağlığı ve genel yaşam doyumu ile pozitif ilişkili olduğunu ortaya koymuş ancak genel olarak serbest zamanda sıkılma algısı ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkiyi açıklamayı göz ardı etmiştir. Bu nedenle, araştırmanın amacı yetişkin bireylerin serbest zamanda sıkılma algılarının psikolojik iyi oluşun anlamlı bir yordayıcısı olup olmadığını belirlemektir.

Yöntem

Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan ve kolayda örneklem yöntemi seçilen 328 kadın ve 348 erkek olmak üzere toplam 676 (Ortyaş = 32.75± 13.03) yetişkin birey oluşturmuştur. Boş Zamanlarda Sıkılma Algısı (BZSAÖ) ve Psikolojik iyi Oluş (PİO) ölçekleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde temel tanımlayıcı istatistikler, Pearson çarpım momentler çarpım korelasyonu ve çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Ölçeklerin iç tutarlık katsayılarını belirlemek için Cronbach’s Alfa katsayıları hesaplanmıştır.

Bulgular

Analiz sonuçları incelendiğinde “psikolojik iyi oluş” ile serbest zamanda sıkılma algısının “sıkılma” ve “doyumsuzluk” alt boyut ortalama puanları arasında negatif istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0.01). Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda “sıkılmanın” ve “doyumsuzluğun”, “psikolojik iyi oluş” ile orta düzeyde ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir (R=.47, R2=22, p<0.01). Bu sonuçlara göre “sıkılma” ve “doyumsuzluk” psikolojik iyi oluştaki toplam varyansın %22’sini açıklamaktadır. Standardize edilmiş (b) katsayısı ve t değerleri incelendiğinde göreceli önem düzeyi olarak sırasıyla doyumsuzluk ve sıkılmanın psikolojik iyi oluşun anlamlı bir yordayıcısı olduğu ifade edilebilir (p<0.01).

Sonuç

Sonuç olarak, serbest zamanda sıkılma algısının azaltılmasının bireylerin psikolojik iyi oluşlarını pozitif yönde etkileyen bir faktör olduğu ifade edilebilir. Araştırmadan elde edilen sonuçların yetişkin bireylerin psikolojik iyi oluşlarını artırmaya yönelik çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir. Ayrıca, gelecekte yapılacak çalışmalarda serbest zaman davranışı psikolojik iyi oluş arasındaki ilişki deneysel çalışmalar aracılığıyla veya boylamsal çalışmalarla incelenebilir.

Anahtar Kelimeler: Serbest zaman, sıkılma algısı, psikolojik iyi oluş