Okçularda Solunum Kas Isınmasının Atış Performansına Etkisi


Arş. Gör. Dr. Kemalettin SEREN

Tez Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi Ve Spor Bölümü, Türkiye

Tez Danışmanı: Özgür Bostancı

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı okçularda solunum kas ısınmasının atış performansına etkisinin incelenmesidir.

Materyal ve Metot: Çalışmaya yaş ortalaması 15,1±0,87 yıl olan 10 makaralı yay okçuluk sporcusu katılmıştır. Sporcuların vücut kompozisyon ölçümleri DESİS B5 cihazı, solunum fonksiyon testleri Spirometre ile solunum kas kuvvetleri ise microRPM cihazı kullanılarak belirlendi. Tüm sporculara genel ısınma (GI), genel ısınma + solunum kası ısınması (GI+SKI) ve genel ısınma + plasebo solunum kası ısınması (GI+PLI) prosedürleri iki gün arayla uygulandı. Isınma prosedürü sonrasında Türkiye Okçuluk Federasyonu salon yarışmaları sıralama atış kurallarına göre her bir okçuya 18 metreden toplam 60 ok atışı yaptırıldı ve toplam puanları kaydedildi. Değişkenler arası ilişkilerin analizinde Pearson Korelasyon, protokoller içi ve arası farklılıkların analizinde Repeated Measure Anova Testi kullanıldı.

Bulgular: Solunum kas kuvveti incelendiğinde, ısınma sonrası MIP değerlerinde GI ile GI+SKI ve GI+PLI değerleri arasında, MEP’ te ise sadece ısınma öncesinde protokoller arasında istatistiksel olarak anlamlılık görülmüştür (p<0,05). Solunum fonksiyonları incelendiğinde PEF değeri atış sonrası protokoller arasında, FVC ve FEV1’ de ısınma öncesi, ısınma sonrası ve atış sonrası protokoller arasında yine anlamlılık vardı (p<0,05). FEV1/FVC değerlerinde anlamlılık görülmemiştir (p<0,05). Atış performansı incelendiğinde GI ile GI+SKI arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p<0,05). Sadece GI ile GI+PLI arasında ise istatistiksel anlamlılık elde edilmiştir (p<0,05).

Sonuç: Sonuç olarak solunum kas ısınması egzersizleri, okçuluk sporcularında solunum kas kuvvetinde artış meydana getirdiği; solunum fonksiyonlarından FVC ve FEV1 değerlerinde azalma olduğu; atış performansında ciddi bir puan artışı sağlasa da istatistiksel anlamlılık olmadığı; plasebo solunum kası ısınmasının atış performansına olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.