Erzurum ilinde yetiştirilebilecek alternatif yağ bitkilerinin ekonomik analizi


PEKER K., ÖZER H.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.29, sa.2, ss.230-234, 1998 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 29 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 1998
  • Dergi Adı: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.230-234
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 Erzurum iklim koşulları, yetiştirilecek bitkisel ürün sayısını sınırlamaktadır. Ağırlıklı olarak tahılların üretildiği yörede, ürün çeşitliliğinin gerçekleştirilmesiyle toprak verimliliğinin muhafazası, risk ve belirsizliğin azaltılması, işgücünün etkin kullanılması, ailenin gıda maddeleri ihtiyacının işletmesinden karşılanması gibi faydaların sağlanması mümkün olabilecektir. Yörede yapılan çalışmalarla, doğal koşulların yağlık ayçiçeği ve kolza üretimine elverişli olduğu, soya bitkisinin de riskli olmakla beraber erkenci çeşitlerinin kullanılması durumunda yetiştirilebileceği ortaya konulmuştur. Bu araştırmada, çiftçiler tarafından tarımı henüz yapılmayan, fakat ekolojik koşulların yetiştirilmesini mümkün kıldığı potansiyel yağ bitkileri (ayçiçeği, kolza ve soya) üretiminin deneme koşullarındaki kârlılık durumları belirlenmeye çalışılmıştır. 

Climatic conditions in Erzurum province limit the number of crop plants. An increase in crop diversity in Erzurum where cereals are usually grown provides some benefits such as the maintaining of soil productivity, decline in risk and uncertainty, efficient labor use and meeting food requirements for the family in the farm. Several studies with sunflower, rape and soybean in the region demonstrated that ecological conditions were suitable for oilseed sunflower and rape and that soybean could be grown when its early cultivars were used. In this study, the profitability of potential oilseed plants (sunflower, rapeseed, and soybean) grown under the experimental conditions, but not yet grown by the farmers in the region, was examined.