Civil Peynir Tüketiminde Etkili Olan Değişkenlerin Belirlenmesi.


Creative Commons License

İKİKAT TÜMER E., DAĞDEMİR V., EKER Z.

IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, Şanlıurfa, Türkiye, 22 - 24 Eylül 2010, ss.306-311

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Şanlıurfa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.306-311
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, Erzurum ilinde civil peynir tüketiminde etkili olan değişkenlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca tüketicilerin verdiği önem derecelerine göre bu değişkenlerin sıralanması da hedeflenmiştir. Bu amaçla elde edilen değişkenlere Faktör ve Kümeleme analizi uygulanmıştır. Civil peynir tüketiminde etkili olan 12 değişken analiz sonucunda 4 faktöre indirgenmiştir. Bu faktörler, “Referans”, “Algılama”, “İçerik” ve “Fiyat” olarak adlandırılmıştır. Kümeleme analizi sonucunda civil peynir tüketiminde en fazla önem arz eden faktörler 1. kümede “Algılama (fac2_1)” ve 2. kümede “Referans (fac1_1)” olarak tespit edilmiştir.