Cinius Yayınları, İstanbul, 2019
Astronomi insanlık tarihinin en eski bilimi sayılabilir. İlk insandan bu yana gökyüzü hep merak konusu olmuş, yıldızların uzaklığı ve ihtişamına övgüler dizilmiştir. Ay, Güneş ve Yıldızların hareketleri dikkatle incelenmiş böylece saat ve takvimler yapılmış, yıl mevsimlere bölünmüş, yön tayin edilmiş ve hatta bu muazzam yapıların insana uğur veya kötülük getireceğine inanılmıştır.
Fakat bugün, gökyüzünü daha iyi tanıyoruz. Astronomiye dair bilgimizin neredeyse tamamı son yüz yıldaki keşiflerden oluşuyor. Çok güçlü teleskoplar, uzay araçları ve uydular bize büyük imkanlar sağlıyor. Elbette herkes bu araçlara sahip değil ama herkesin gökyüzünü inceleyebilecek gücü var. Gökyüzüne dikkatli bir gözle baktığımızda takımyıldızlarını, beş gezegeni, Samanyolu’nun o eşsiz çizgisini, bazı galaksileri ve hareket eden büyük uyduları görebiliriz. Daha sönük gökcisimlerini incelemek için ise küçük bir teleskoba ihtiyacımız olacaktır. İşte, elinizdeki kitap böyle bilgilerle dolu.
Kitap “Temel Astronomi” ve “Astronominin Fiziği” olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm her astronomi meraklısının bilmesi gereken temel konuları içeriyor. İkinci bölüm ise astronominin daha teknik konularına değiniyor. Kitap, astronomiye merak duyanları keyifli bir yolculuğa davet ediyor.