1. DİCLE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ, Diyarbakır, Türkiye, 27 - 28 Kasım 2021, ss.255-260
Soya fasulyesinden Aspergillus oryzae kültürü kullanılarak
fermantasyon yolu ile elde edilen ve gelişmiş ülkelerde tüketimi giderek
yaygınlaşan Miso besin değeri oldukça yüksek olan bir gıdadır. Besin değeri
yumurta et ve sütten sonra gelen ve anavatanı Uzakdoğu ülkeleri olan bu gıda
ülkemizde pek bilinmemektedir. Soya fasulyesi ürünleri içerisinde en
önemlilerinden birisi olan miso V. Yüzyıldan beri bilinmekte olup daha ziyade
Doğu Asya ülkelerinde Endonezya,Çin, Kore ve Filipinler’ de tüketilmektedir.
1960 lı yıllardan sonra özellikle 1980 den sonra Avrupa ve Amerika’da hızla
yayılmaya başlamıştır. Miso Japonca soya salçası veya soya hamuru anlamında bir
deyimdir.