Geleneksel Bir Uzakdoğu Ürünü Miso


Creative Commons License

Erdoğan A., Gürses M.

1. DİCLE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ, Diyarbakır, Türkiye, 27 - 28 Kasım 2021, ss.255-260

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Diyarbakır
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.255-260
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

  Soya fasulyesinden Aspergillus oryzae kültürü kullanılarak fermantasyon yolu ile elde edilen ve gelişmiş ülkelerde tüketimi giderek yaygınlaşan Miso besin değeri oldukça yüksek olan bir gıdadır. Besin değeri yumurta et ve sütten sonra gelen ve anavatanı Uzakdoğu ülkeleri olan bu gıda ülkemizde pek bilinmemektedir. Soya fasulyesi ürünleri içerisinde en önemlilerinden birisi olan miso V. Yüzyıldan beri bilinmekte olup daha ziyade Doğu Asya ülkelerinde Endonezya,Çin, Kore ve Filipinler’ de tüketilmektedir. 1960 lı yıllardan sonra özellikle 1980 den sonra Avrupa ve Amerika’da hızla yayılmaya başlamıştır. Miso Japonca soya salçası veya soya hamuru anlamında bir deyimdir.