ARTVİN İLİ SU ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ


Şeşenoğlu B., Alak G., Atamanalp M., Parlak V., Uçar A., Momin M.

Ases II. International Bandırma Scientific Studies Conference, Balıkesir, Türkiye, 15 - 17 Mart 2024, ss.346-357

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Balıkesir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.346-357
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsan vücudunun sağlıklı olmasında en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli basamaklarından biri de, ihtiyaç dahilinde olan proteinin yeterli ve dengeli tüketimidir. Bu anlamda beslenmede büyük gereksinim olan balık eti, hem içeriğindeki zengin proteinle hem de çoklu doymamış yağ asitleriyle insan vücudu için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Artvin ilinde yaşayan bireylerin su ürünleri tüketim sıklığı, tüketim miktarı, ürünlerin pişirilme yöntemleri ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, rastgele seçilen 1500 kişiden (930’u kadın ve 570’i erkek) anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Ankete katılan bireylerin %89,3’ünün su ürünlerini temin edebildiği (satın alma ve/veya sportif avcılık) ve %32,9’unun ayda bir su ürünleri tükettiği sonuçlarına varılmıştır. Bölgedeki balık tüketim oranlarına göre en sık tüketilen balıkların ise hamsi (Engraulis encrasicolus), mezgit (Merlangius euxinus) ve Türk somonu (Oncorhynchus mykiss) olduğu belirlenmiştir.