Çay Artıklarından Elde Edilen Odun Sirkesinin Lahanada Fide Gelişimi ve Besin Maddesi İçeriği Üzerine Etkisi


Creative Commons License

MERVE Y., Agar G., Yildirim E.

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, cilt.10, sa.1, ss.16-22, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışmada, çay bitkisi atıklarından elde edilen odun sirkesinin farklı dozlarda yapraktan ve topraktan uygulanarak lahana fidelerinde bitki gelişimi ve mineral madde içeriği üzerine etkisi incelenmiştir. Odun sirkesi (OS) farklı dozlarda (0, 1:25, 1:50, 1:75, 1:100, 1:250 ve 1:500; odun sirkesi/su) hazırlanarak lahana fidelerine iki şekilde (yapraklara püskürtülerek ve topraktan) uygulanmıştır. Uygulamalar birer hafta arayla 3 kez yapılmıştır. Odun sirkesinin yapraktan ve topraktan uygulamaları lahana fidelerinde bitki gelişimini istatistiksel anlamda önemli olarak etkilemiştir. En yüksek gövde çapı, bitki uzunluğu gövde yaş ağırlığı, gövde kuru ağırlığı ve kök kuru ağırlığı yapraktan 1:500 OS uygulamasından elde edilirken en yüksek kök taze ağırlığı yapraktan 1:250 OS uygulamasında tespit edilmiştir. En düşük değerler ise yaprak vetopraktan uygulanan en yüksek OS konsantrasyonundan (1:25) elde edilmiştir. Çalışmada yaprak veya topraktan farklı dozlarda uygulanan OS uygulamalarının lahana fidelerinde N, P, K, Ca, Mg, S, Mn, Fe, Zn, B ve Cu içeriğine etkisinin önemli olduğu ve genellikle bitki besin element içeriğini artırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak özelikle düşük konsantrasyonda yapraktan veya topraktan OS uygulamaları lahana fidelerinde bitki gelişimini olumlu olarak etkilediği tespit edilmiştir.
The purpose of the study was determine to the effect of wood vinegar obtained from tea plant waste on plant growth and mineral content in cabbage seedlings applied to leaves and soil in different doses. Wood vinegar (OS) was prepared in different doses (0, 1:25, 1:50, 1:75, 1:100, 1:250 and 1:500; wood vinegar/water) and applied to cabbage seedlings in two ways (by spraying on the leaves or drench). Applications were made 3 times with one week intervals. Foliar and soil applications of wood vinegar had a statistically significant effect on plant growth in cabbage seedlings. While the highest stem diameter, plant length, stem fresh weight, stem dry weight and root dry weight were obtained from the foliar 1:500 OS application, the highest root fresh weight was determined from the foliar 1:250 OS application. The lowest values were obtained from the highest concentrations (1:25) applied to leaves and soil. In the study, it was determined that the effect of OS applications applied to leaves or soil at different doses on the N, P, K, Ca, Mg, S, Mn, Fe, Zn, B and Cu contents in cabbage seedlings was significant and generally increased the plant nutrient element content. In conclude, it was determined that foliar or soil OS applications, especially at low concentrations, positively affect plant growth in cabbage seedlings.